«Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων είναι περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και ηθικό. Μας αφορά όλους», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών Νίκος Καλόγρης

Με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, ο Σύνδεσμος Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών προτρέπει σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και σε υιοθέτηση καλών συνηθειών και βιώσιμων πρακτικών. Έχοντας τη φιλοσοφία του «Ζero Food Waste – Μηδενικής Σπατάλης Τροφίμων» ο ΣΕΚΛΑ αναπτύσσει δράσεις προστασίας του πλανήτη ενώ ενημερώνει με συνέπεια και υπευθυνότητα τους καταναλωτές σχετικά με τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πόρων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές ενώ ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ελλοχεύει. Σε αυτή τη συνθήκη, δράσεις δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, πρωτοβουλίες οργανισμών και επιχειρήσεων, κυβερνητικά σχέδια αλλά και ατομική δράση είναι απαραίτητες για την προστασία του πλανήτη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης ανέφερε στο μήνυμά του: «Η ανάγκη για περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου, οι συνεπείς καταναλωτικές συνήθειες είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων είναι περιβαλλοντικό, οικονομικό και ηθικό. Μας αφορά όλους». Το γεγονός ότι μας αφορά όλους προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει κάθε χρόνο πάνω από 59 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις