Πώς τα μήλα από 0,70 ευρώ το κιλό φτάνουν στον καταναλωτή 1,70 ευρώ
Η πορεία της τιμής από το δέντρο στο πιάτο σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών
Τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης του μήλου γνωστοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
«Συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70€ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70€ το κιλό» επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ. Η πορεία έχει ως εξής:
0,70€/κιλό παραγωγός
0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων
Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70€. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός.
«Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις