Η διάσημη ελιά του νησιού διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διακρίνεται εύκολα από άλλες ποικιλίες

Καθ’ όδον για τον χαρακτηρισμό της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) βρίσκεται  η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης».

Ο απαραίτητος φάκελος έχει ήδη ολοκληρωθεί από τους ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Παυλόπουλο και Σέρκο Χαρουτουνιάν και αναμένεται να  κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάσημη ελιά του νησιού διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διακρίνεται εύκολα από άλλες ποικιλίες. Οι κολοβές ελιές μοιάζουν με βελανίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται από τους ντόπιους και ως βαλανολιές. Ο καρπός είναι πράσινος και όταν ωριμάσει μετατρέπεται σε σκούρο μαυροκόκκινο, είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό και σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό.

Η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά ή με τη βοήθεια χειροκίνητων (ή μηχανικών) ραβδιών. Έτσι, παρατηρείται παρουσία μικρότερης ποσότητας χλωροφύλλης στο συγκομιζόμενο καρπό, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο χρόνο διατηρησιμότητας και να είναι απαλλαγμένος από χώμα ή τραυματισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητά του.

Το ελαιόλαδο από την κολοβή ελιά συσκευάζεται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που χαρακτηριστεί ως «Λάδι Μυτιλήνης / Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις