Το «παγωμένο» μενού γευσιγνωσίας του

Το πρώτο και το μοναδικό στον κόσμο παγωτατζίδικο στον κόσμο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin αποτελεί το Minimal, στην πόλη Ταϊτσούνγκ της Ταϊβάν.

Εκτείνεται σε δύο ορόφους, με ένα τμήμα αφιερωμένο στο take away και ένα τμήμα dine-in, που προσφέρει μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων, ενώ η λιτή γκρι και σκούρα ανθρακί πρόσοψή του το κάνει να μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό αρχιτεκτονικό γραφείο, παρά με παγωτατζίδικο, όπως αναφέρει το CNN.

«Εστιάζοντας στον πάγο και το παγωτό, επιστρώνει επιδέξια γεύσεις και υφές μέσω εναλλαγών θερμοκρασίας και δημιουργικών συνδυασμών, χρησιμοποιώντας μοναδικά τοπικά συστατικά από την Ταϊβάν», αναφέρει ο οδηγός Michelin.

Ο ιδρυτής του Minimal, Arvin Wan, έχει εμμονή με τον πάγο από τότε που ήταν παιδί. «Η οικογένειά μου είχε ένα δίπορτο ψυγείο με ενσωματωμένη παγομηχανή. Έτρωγα παγάκια κάθε μέρα» θυμάται. Από μικρός πειραματιζόταν βάζοντας διάφορα τρόφιμα στην κατάψυξη και όταν μεγάλωσε γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Wan ξεκίνησε να εργάζεται ως σεφ σε εστιατόρια, και αργότερα ως σεφ ζαχαροπλαστικής. Το 2016 συνίδρυσε με φίλους το εστιατόριο Sur-, το οποίο κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2021. Αποχώρησε το 2019 για να αφοσιωθεί στο πραγματικό του πάθος,  το παγωτό.

Το Minimal άνοιξε τις πόρτες του το 2021. Στο τμήμα takeaway στο ισόγειο, προσφέρονται μόλις έξι ιδιόμορφες γεύσεις παγωτού που ανανεώνονται συνεχώς. Δύο από τις πιο πρόσφατες είναι το biluochun (ένα είδος πράσινου τσαγιού) με ζαχαροκάλαμο και ένα βότανο που ονομάζεται Angelica morii, καθώς και πευκοβελόνες με έλαιο σπόρων καμέλιας και πράσινα ταϊβανέζικα βότανα.

Το εστιατόριο 20 θέσεων στον επάνω όροφο σερβίρει ένα μενού επτά πιάτων που «παίζει» με τα τρόφιμα σε διαφορετικές, κυρίως υπό το μηδέν, θερμοκρασίες. Κάθε πιάτο έχει πάρει το όνομά του από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται, και το τρέχον μενού ξεκινάει με ένα μισολιωμένο ορεκτικό, το 0°C Loquat/Pear. Ακολουθεί το μοναδικό ζεστό πιάτο του γεύματος, ένα ντάμπλινγκ ρυζιού ανάμεσα σε δύο τραγανές τηγανίτες, με τίτλο 180°C Rice/Edamame.

Η γευστική εμπειρία συνεχίζεται με το παγωμένο γλειφιτζούρι -40°C Wild Ginger Flowers/Sake, το πιάτο με θρυμματισμένο πάγο -5°C Whisky/Pineapple/Magnolia, το παγωτό -12°C Snakeweed/Perilla/Anise και στη συνέχεια το πολύ ψυχρό πιάτο -196°C Strawberry/Roselle/Cream, με υγρό άζωτο και παγοκρυστάλλους. Τέλος, το γεύμα ολοκληρώνεται με ένα ζεστό γλυκό στους 40°C που συνοδεύεται από παγωτό longan/osmanthus.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις