Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού

Παράγεται από το μικρό τυροκομείο Quinta do Pomar, με μόλις 10 υπαλλήλους, στην πόλη Σοαλχέιρα της Πορτογαλίας, φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και ονομάζεται Queijo de Ovelha Amanteigado.

Αυτό είναι το τυρί που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού τα οποία είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από την ίδρυσή τους το 1988. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 4.786 τυριά από 47 χώρες προκειμένου να περάσουν από τον απαιτητικό έλεγχο 240 εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των 14 φιναλίστ, μεταξύ των οποίων, πέντε ελβετικά τυριά καθώς και συμμετοχές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, επικράτησε το Queijo de Ovelha Amanteigado.

Φτιαγμένο με χορτοφαγική πυτιά που δημιουργείται από γαϊδουράγκαθο (γνωστή ως cardoon), το νικητήριο τυρί περιγράφεται ως ένα βουτυρένιο τυρί με μια πικρή γεύση βοτάνων που σερβίρεται συνήθως κόβοντας την κορυφή και βγάζοντας με κουτάλι το σχεδόν υγρό εσωτερικό του.

«Είναι αρκετά ισορροπημένο… ηδονικό» δήλωσε ο Πορτογάλος εξαγωγέας τυριών Μανουέλ Μάια, ένας από τη διεθνή επιτροπή κριτών. «Είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες ταίριασμα πρωτεΐνης και λίπους. Είναι πραγματικά ένα φανταστικό τυρί.

Οι 14 φιναλίστ

  • Queijo de Ovelha Amanteigado από  Quinta do Pomar , Πορτογαλία – 86 βαθμοί
  • Tea Fondada από  Chascharia Val Müstair , Ελβετία – 84 βαθμοί
  • Alpenhorn Mifroma από  Elsa Group (Mifroma) , Ελβετία – 84 βαθμοί
  • La Cava Barus García-Baquero,  SA, Baquero , – 84 πόντοι
  • Bayley Hazen Blue από  το Cellars στο Jasper Hill , ΗΠΑ – 83 βαθμοί
  • Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco από  F.lli Petrucci , Ιταλία – 82 βαθμοί
  • Blugins από  La Casearia Carpenedo , Ιταλία – 82 πόντοι
  • Affineur Walo Creamy Lion Cheese από Thurgau  Walo von Mühlenen , Ελβετία – 82 βαθμοί
  • Passionata από  Biopark , Βραζιλία – 81 βαθμοί
  • Snertingdal ysteri Godbiten από Snertingdal ysteri drift AS, Νορβηγία – 79 βαθμοί
  • Alte Hexe 9 Monate gereift από Bodensee Käse, Ελβετία – 78 βαθμοί
  • Valleclaro από Quesos y Besos, Ισπανία – 77 βαθμοί
  • Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse από Baldauf Käse, Γερμανία – 75 βαθμοί
  • Tatie από Latteria Moro di Moro Sergio, Ιταλία – 72 βαθμοί

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις