Glühwein: Η συνταγή για το πιο διάσημο ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί
Ιδιαίτερα δημοφιλές στις παραδόσεις της Γερμανίας και των Βόρειων Χωρών, απόλυτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα
Το Glühwein κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “λαμπερό κρασί” και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σήμερα, καταναλώνεται σε κάποια από τις πολλές παραλλαγές του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις παραδόσεις της Γερμανίας και των Βόρειων Χωρών, όπου τα λεγόμενα “glogg” αποτελούν βασικό στοιχείο της περιόδου των Χριστουγέννων. Η ιστορία του όμως φαίνεται πως ξεκινά από τους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι εφηύραν ζεστό κρασί για να αξιοποιήσουν και την τελευταία σταγόνα από το κρασί που έβγαζαν. Πρόσθεσαν μέλι και μπαχαρικά για να το κάνουν πιο νόστιμο. Καθώς ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη, το ζεστό κρασί διαδόθηκε σε όλες τις χώρες.
Το παλαιότερο Glühwein στη Γερμανία χρονολογείται από το 1420. Η συνταγή για παραδοσιακό ποτό είναι κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και ένα πορτοκάλι. Θα συναντήσετε επίσης νέους τύπους Glühwein στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως: Heidelbeerglühwein (ζεστό κρασί από βατόμουρο), weisse Glühwein (λευκό ζεστό κρασί – φτιαγμένο με λευκό κρασί), Glühwein mit Schuss (ζεστό κρασί με σφηνάκι ρούμι) και Kinderpunsch (μη αλκοολούχος ζεστός χυμός, κυρίως για παιδιά αλλά και για ενήλικες).
Συνταγή για παραδοσιακό Glühwein (Γκλουβάιν):
Υλικά
- Κόκκινο κρασί
- Πορτοκάλι (φλούδες και χυμό)
- Στικ κανέλας
- Γαρίφαλο
- Κόκκοι πιπεριού
- Μέλι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το στύβουμε.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τις φλούδες, το χυμό, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μέλι.
- Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά το μέλι.
- Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε με το καπάκι για 15 λεπτά για να πάρει τα αρώματα.
- Το σουρώνουμε σε ποτήρια κρασιού.
- Καταναλώνουμε ζεστό.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις