Σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η προσήλωση στη Μεσογειακή Διατροφή υποχωρεί και μειώνεται

Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής στις επόμενες γενιές και μάλιτσα στις χώρες που αυτό δημιουργήθηκε.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις επισημάνσεις στο πλαίσιο εσπερίδας της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), από την ακαδημαϊκό και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Αντωνία Τριχοπούλου.

Ενώ τα παιδιά σε σκανδιναβικές και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν μεγάλη προσήλωση στο πρότυπο αυτής της διατροφής, αντίθετα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η προσήλωση αυτή υποχωρεί και μειώνεται, έτσι ώστε να δημιουργείται ο κίνδυνος να «σπάσει η αλυσίδα» της Μεσογειακής Διατροφής στις χώρες που την δημιούργησαν και την ακολουθούν επί αιώνες, όπως ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη  ότι θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και να αποκατασταθεί η διατροφή κατά το πρότυπο της ευεργετικής για την υγεία Μεσογειακής Διατροφής, ενώ ενθάρρυνε με την δημόσια ομιλία της τους καταναλωτές να επισκέπτονται και να αγοράζουν τρόφιμα από παραγωγούς στις λαϊκές αγορές.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην εκδήλωση της 4Ε που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (26 Νοεμβρίου) και είχε σαν θέμα «Τιμώντας τα 30 έτη της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, το σύμβολο που άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων». Την εκδήλωση χαιρέτισε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης, καθηγητής Νευροανοσολογίας και διευθυντής Διευθυντής Κέντρου Ερευνας Νευροφλεγμονοδών Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο Nova Southeastern στην Φλόριντα των ΗΠΑ, προσπάθησε με εκλαϊκευμένο τρόπο να φωτίσει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρουν ευεργετικά ορισμένα συστατικά της ελιάς και των εσπεριδοειδών στην αντιμετώπιση του χρόνιου COVID, από τον οποίο νοσεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Η Βίβιαν Ντετοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, με σημαντική εμπειρία ως διευθύντρια διαιτολογίας σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, ανέλυσε εμπεριστατωμένα την συνεισφορά του ελαιολάδου στην πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας και παρουσίασε τις ευεργετικές δράσεις των συστατικών του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γευσιγνωσία εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από δείγματα τα οποία είχαν αποστείλει υποστηρικτές της εκδήλωσης.

Η Χριστίνα Μερκούρη – Φράγκου (χημικός, οινολόγος, που διατηρεί ατομική επιχείρηση παραγωγής – τυποποίησης βιολογικού ελαιολάδου) και ο Χαράλαμπος Τζωρτζόπουλος (τεχνολόγος γεωπόνος, μεταποιητής, σύμβουλος επιχειρήσεων, αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου), ανέδειξαν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων των ποικιλιών Αδραμυτινής και Κολοβής από την Λέσβο, Αθηνοελιάς με Κορωνέικη από την Λακωνία, Κορωνέικης από το Κολυμπάρι Χανίων και την Μεσσηνία, καθώς και Χαλκιδικής.

Το παραδοσιακό κέρασμα προς τους συμμετέχοντες περιελάμβανε μια ποικιλία ελληνικών τυριών, αλλαντικών, ψωμιών και επιτραπέζιων ελιών Χαλκιδικής, Κονσερβολιάς (Αμφίσσης), Καλαμών και Δαμασκηνοελιάς με διαφορετικούς τύπους επεξεργασίας.

Η εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία των Φίλων του Λαού, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθηνε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) Jaime Lillo, ο οποίος ανέφερε: «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς: Μια γιορτή βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου, με την Ελλάδα να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ως μία από τις γενέτειρες της καλλιέργειας της ελιάς και της Μεσογειακής Διατροφής. Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου τίμησε επίσης αυτή την παγκόσμια περίσταση γιορτάζοντας την 30ή επέτειο από τη δημοσίευση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ και τα δύο γεγονότα περιλάμβαναν διακεκριμένους διεθνείς επιστήμονες, όπως η Αντωνία Τριχοπούλου, που συχνά αποκαλείται «μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής». Το έργο της έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση αυτού του μοντέλου υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ελλάδα, με τις αιώνες παλιές ελαιοπαραγωγικές παραδόσεις της, συνεχίζει να ενσαρκώνει τις αρχές αυτής της διατροφής, συνδέοντας τον πλούσιο πολιτισμό της με ένα βιώσιμο μέλλον».

Μήνυμα απέστειλε με χαιρετισμό του ο Ανέστης Μαυροειδής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) συγχαίροντας την 4Ε για την πρωτοβουλία της, υπογραμμίζοντας ότι «το ελαιόλαδο και οι καρποί του ελαιόδεντρου, του ιερού δέντρου που χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής».

Ο πρόεδρος της 4Ε, Βασίλης Ζαμπούνης, επεσήμανε πως η Μεσογειακή Διατροφή άσκησε καθοριστική επίδραση ώστε μέσα στα τελευταία 30 χρόνια πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδων των κυριότερων μη ελαιοπαραγωγικών χωρών και διπλασιάστηκε η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου. Συνέχισε δε λέγοντας πως «Για να επανέλθει η ομαλότητα και η ισορροπία στην αγορά, που έχει διαταραχτεί από την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού – φαινόμενο το οποίο είχε τεκμηριώσει η 4Ε πριν από 6 μήνες, τον Μάιο – θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταναλωτές ελαιολάδου, οι οποίοι, προσωρινά όπως ελπίζουμε, «μετανάστευσαν» στα φτηνότερα σπορέλαια. Πάγια θέση της 4Ε αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας, το οποίο ακριβώς σε εποχές κρίσης θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού ανάλογων δράσεων».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις