Η συνταγή από το theveggiesisters.gr

Μπαίνοντας σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους, όχι μόνο στο εορταστικό τραπέζι αλλά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Η παρακάτω συνταγή από το theveggiesisters.gr, είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Υλικά για 2 λαμαρίνες:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. χυμός πορτοκάλι
500 γρ. ηλιέλαιο
40 γρ. κονιάκ
200 γρ. ζάχαρη
160 γρ. καρύδι τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
ξύσμα από δύο πορτοκάλια

για το σιρόπι:
700 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
240 γρ. σιρόπι αγαύης
2 φέτες πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το baking powder.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών κι ανακατεύουμε αρχικά με τον αυγογδάρτη και εν συνεχεία με μια μαρίζ. Η ζύμη δεν θέλει πολύ δούλεμα, μην την ζυμώσετε πολύ. Αλλιώς δεν θα γίνουν αφράτοι και θα αποβάλουν το λάδι τους κατά το ψήσιμο.

Με ένα κουτάλι κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης (30-35γρ. έκαστο), τα πλάθουμε στο σχήμα του μελομακάρονου πιέζοντάς τα ελαφρώς για να γίνουν πεπλατυσμένα, τα τοποθετούμε σε ταψί  (χωρίς λαδόκολλα) και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C  στον αέρα για 18-20 λεπτά μέχρι  να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι ψηλό κι αφήνοντάς τα να βράσουν για 3 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι αφήνοντάς τα για 7 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καρυδάκι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις