Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές από τον Ιανουάριο
Οι ανατιμήσεις αφορούν περίπου 150 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης
Τουλάχιστον 150 προϊόντα αναμένεται να ανατιμηθούν από τις αρχές του νέου έτους νέας χρονιάς σε μια σειρά από βασικά αγαθά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στις αρχές κάθε χρόνου αρκετές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε ανατιμήσεις, ωστόσο φαίνεται πως φέτος θα είναι πολύ λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην αρχές κάθε χρονιάς πραγματοποιούνταν ανατιμήσεις που προσέγγιζαν ακόμη και τα 1.000 βασικά αγαθά. Με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους περισσότερους πολίτες, οι ανατιμήσεις έστω και σε μια μικρή ομάδα προϊόντων δημιουργεί μια ένα ακόμη πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει η λίστα με τις ανατιμήσεις
Αναλυτικότερα τα προϊόντα τα οποία θα ανατιμηθούν τις επόμενες εβδομάδες είναι τα εξής: Γιαούρτια έως 23%, τσάι βουνού έως 22%, σοκολατοειδή έως 17%, κρασιά έως 17%, φρυγανιές έως 16%, καφέδες (ελληνικός, γαλλικός, εσπρέσο) έως 15%, σκουμπρί έως 15%, ζάχαρη έως 11%, ηλιέλαιο έως 11%, τσίχλες και καραμέλες έως 10%, χυμοί έως 8%, μπισκότα, κριτσίνια, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) έως 8%, κατεψυγμένα ψάρια έως 7%, τσίπουρο έως 7%, κρέμες γάλακτος 6%, αλκοολούχα ποτά έως 5%, οργανικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 500 ml 4% και τυροκομικά 2,4%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι σε όποια προϊόντα γίνουν ανατιμήσεις δεν θα μπορούν για 3 μήνες να ενταχθούν στις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούν τα σούπερ μάρκετ, με γνώστες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι κάποιοι προμηθευτές το σκέφτονται πολύ καλά πριν προχωρήσουν σε κάποια ανατίμηση. Παράλληλα το υπουργείου προχώρησε στην επέκταση των μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας μέχρι το τέλος Απριλίου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους με το οποίου πωλούνται εκατοντάδες βασικά αγαθά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις