Οι πίτες αλμυρές και γλυκές δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το παραδοσιακό τραπέζι στις περιοχές των Ιωαννίνων.
Η παρακάτω συνταγή για μία λαχταριστή γλυκιά κολοκυθόπιτα από το visitgreece.gr.Υλικά
- 1000 gr. κολοκύθα
- 500 gr. φύλλο κρούστας
- 125 gr. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια
- 40 ml. ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι.
- Τρίβουμε την κολοκύθα, στο χοντρό του τρίφτη και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλυτζανιού νερό.
- Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας και κρατάμε 3 φύλλα για το τέλος.
- Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο. Μετράμε τα φύλλα και κάνουμε στρώσεις με την γέμιση εναλλάξ με 2 φύλλα κάθε φορά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. Τέλος καλύπτουμε με τα 3 φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C, χωρίς αέρα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και απολαμβάνουμε!
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάντε εγγραφή στο newsletter του foodlife.gr για να μαθαίνετε ο,τι συμβαίνει στον κλάδο των τροφίμων και του λιανεμπορίου στην Ελλάδα αλλά και τις νέες διατροφικές τάσεις σε όλον τον κόσμο