Ποιες εταιρείες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει τον Μάρτιο. Ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης  

Περισσότερες από 650.000 επιχειρήσεις που είχαν πωλήσεις το 2024 έως 10 εκατ. ευρώ θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν, εκτός μεγάλου απροόπτου, τον Απρίλιο επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν το τρίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μια πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι επιχειρήσεις.

Του Δημήτρη Χριστούλια, Πηγή Realnews 

Το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν λάβει τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες δηλαδή 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης αυτό που δεν έχει αποφασισθεί ακόμη είναι για το πόσες κιλοβατώρες θα αφορά η ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά οι επιδότηση αφορά τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχούν στην κατανάλωση που κάνουν το 90% των νοικοκυριών. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όρια στην κατανάλωση και ανάλογα με την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί ο αριθμός των κιλαβατώρων για τις οποίες θα υπάρξει επιδότηση.

Επίσης αυτό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί είναι εάν τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται την ενίσχυση ή θα πιστωθούν στα τιμολόγια των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα χρήματα εκτός απροόπτου αναμένεται να πιστωθούν στους δικαιούχους τον Απρίλιο.

Αυξήσεις στο κόστος ενέργειας

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, μετά την μακρά περίοδο της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα ποσοστό από τις επιβαρύνσεις που έχουν εξαιτίας της αύξηση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας του τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2024 η μέση τιμή χονδρικής στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 82,74  ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον περασμένο Νοέμβριο τσε 112,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Δεκέμβριο του 2024 107,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Ιανουάριο του 2025 112,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσον αφορά στον τρέχοντα μήνα η μέση τιμή χονδρικής στην Ε.Ε. διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, σε 127,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνεπώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στην χώρα μας η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται τις τελευταίας ημέρες πάνω από τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με δεδομένες αυτές τις τιμές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την έκτακτη στήριξη σχεδόν όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Από την ενίσχυση θα εξαιρεθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σταθερό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και όσες έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα και έχουν λάβει ενισχύσεις το 2024 που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα ανοίξει περί τα μέσα Μαρτίου μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιεί ότι δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις που να ξεπερνούν το όριο των 300.000 ευρώ το οποίο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις. Τα στοιχεία για το ύψος των πωλήσεων που είχαν οι επιχειρήσεις το 2024, θα αντληθούν από το MyDATA. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, κάτι το οποίο μένει φυσικά να φανεί στην πράξη.

«Αγκάθι» το ενεργειακό κόστος

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Παράλληλα το ενεργειακό κόστος διαμορφώνει σε ένα σημαντικό βαθμό και τις τιμές βασικών αγαθών όπως είναι τα τρόφιμα. Για αυτόν τον λόγο εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις για τις επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών ή επιχειρήσεων θα λαμβάνονται ανάλογα με τις χονδρικές τιμές που διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας.

 

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις