Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

«Βασιλιάς» στο τραπέζι των Ελλήνων για την Τσικνοπέμπτη είναι το χοιρινό κρέας, το οποίο σε όλες του τις μορφές (πανσέτες, μπριζόλες, παϊδάκια) βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών τη συγκεκριμένη ημέρα. Ακολουθεί το κοτόπουλο, το οποίο άλλωστε, παραδοσιακά αποτελεί και το πιο οικονομικό κρέας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, οι τιμές σε αυτές αυτές τις δύο, δημοφιλέστερες, κατηγορίες κρέατος παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Αντίθετα στο μοσχάρι, που πάντως έπεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών τη συγκεκριμένη ημέρα, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες άνω του 20% συγκριτικά με πέρσι. Αιτία είναι η μειωμένη παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω πολιτικών που εφαρμόζονται από χώρες της ΕΕ και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ίδια στη στιγμή που ζήτηση παραμένει σταθερή.

Η άνοδος στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 5,7% και σε διάστημα ενός μηνός, κατά 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξημένη κατά 2% είναι σε διάστημα ενός έτους και η τιμή στο χοιρινό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις