Δύο ροφήματα που «αγαπούν» στην Ικαρία και θωρακίζουν τον εγκέφαλο

Οι συνήθειες των κατοίκων στο νησί της μακροζωίας
Ένας από τους λόγος που οι κάτοικοι της Ικαρίας, του νησιού που είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για τους υπεραιωνόβιους κατοίκους του, διατηρούν πνευματική διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι η αγάπη τους για το τσάι από βότανα και για τον καφέ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast «Live Well Be Well» της Sarah Ann Macklin, ο ειδικός στη μακροζωία, Dan Buettner αποκάλυψε ότι η Ικαρία δεν ξεχωρίζει μόνο για τους υπεραιωνόβιους κατοίκους της, αλλά και για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά άνοιας. «Οι Ικαριώτες ζουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια περισσότερο από τους Αμερικανούς, και μάλιστα σχεδόν χωρίς άνοια», ανέφερε, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η New York Post.
«Οι Ικαριώτες πίνουν καθημερινά ροφήματα από βότανα που μαζεύουν από τους κήπους και το ύπαιθρο», σημειώνει ο Buettner. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή βότανα βρίσκονται η ρίγανη, η πικραλίδα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο. Έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού (πράσινου ή μαύρου) συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του 2024, το αφρικανικό τσάι «Rooibos» φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο Buettner αναφέρει επίσης ότι τα τσάγια που προτιμούν οι Ικαριώτες δεν είναι μόνο αντιφλεγμονώδη, αλλά λειτουργούν και ως φυσικά διουρητικά. «Τα διουρητικά είναι η πρώτη φαρμακευτική αγωγή που χορηγούν οι γιατροί σε περιπτώσεις υπέρτασης. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθούν τα νεφρά να αποβάλλουν το νάτριο και διατηρούν τις αρτηρίες καθαρές και ευρείες», εξηγεί. Μάλιστα, έρευνα του 2013 έδειξε ότι η χρήση διουρητικών συνδέεται με μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ κατά 50%.
Παράλληλα, οι κάτοικοι του νησιού πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ. Σε μια μελέτη του 2010, παρακολουθήθηκαν συμμετέχοντες για 21 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως στη μέση ηλικία είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ αργότερα. Αντίστοιχα, έρευνα του 2021 έδειξε ότι όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ και την ίδια ποσότητα τσαγιού καθημερινά είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις