Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας: Γιατί τρώμε λαγάνα και πετάμε χαρταετό

Από που προέρχονται όμως τα δύο σημαντικότερα έθιμα της ημέρας
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι καθώς τη συγκεκριμένη μέρα οι χριστιανοί ξεκινούν την ψυχική και σωματική κάθαρση. Από την Καθαρά Δευτέρα και έως το Πάσχα απέχουν από τα αρτύσιμα φαγητά και προετοιμάζονται για την Ανάσταση του Χριστού.
Από που προέρχονται όμως τα δύο σήμαντικότερα έθιμα της συγκεκριμένης μέρας;
Η Λαγάνα
Ο διάσημος άζυμος άρτος συμβολίζει τον πρόχειρο άρτο που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Το έθιμο της λαγάνας, παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων και εντάχθηκε στις διατροφικές συνήθειες. Σήμερα, φρεσκοψημένη, τραγανή ή αφράτη, παρασκευάζεται κάθε Καθαρά Δευτέρα από τους αρτοποιούς της γειτονιάς.
Ο Χαρταετός
Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής προς τον ουρανό και προς τον Θεό, την ψυχική ανάταση και κάθαρση. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής.
Τα Κούλουμα
Τα κούλουμα είναι ο τρόπος που γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, με τον κόσμο να βγαίνει στην ύπαιθρο προκειμένου να διασκεδάσει και να πετάξει χαρταετό. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πως προήλθαν τα «Κούλουμα». Κατά μία εκδοχή η λέξη προέρχεται από τη λατινική «CULUMUS» και αποτελεί αναγραμματισμό του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα». Έτσι, λοιπόν, η λέξη συνδέεται με την αφθονία νηστίσιμων τροφών που καταναλώνουμε αυτή τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί και το τέλος της Αποκριάς.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις