Η συνταγή από τη Misko

Η vegan εκδοχή του ογκρατέν ζυμαρικών με λαχταριστή και αφράτη μπεσαμέλ κουνουπιδιού.

Η συνταγή από τη MISKO.

Υλικά

  • 500 γρ. Αχιβάδα MISKO
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 6 κ.σ. vegan τυρί τριμμένο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ κουνουπιδιού

  • 3 κ.σ. νερό
  • 600 ml φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουνουπίδι (τις φλορέτες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνοντάς τα, για περίπου 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν εντελώς και να μαλακώσουν. Προς το τέλος τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Αποσύρουμε από την φωτιά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε την Αχιβάδα MISKO. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και τα μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, μαζί με τα σοταρισμένα κρεμμύδια.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ κουνουπιδιού. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το φυτικό γάλα, τις φλορέτες κουνουπιδιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να βράσει το κουνουπίδι. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.

Σε άλλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε την κρέμα κουνουπιδιού ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ τα ζυμαρικά μέσα στο σκεύος και ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού.

Πασπαλίζουμε με το vegan τυρί τριμμένο και την φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις