Πώς στρώνουν το πασχαλινό τραπέζι στην Κρήτη

Η διάσημη κρητική κουζίνα πρωταγωνιστεί και τις Άγιες μέρες του Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι φούρνοι «παίρνουν φωτιά» για να ψηθούν τα καλιτσούνια, ανεβατά ή λυχναράκια. Οι μοσχοβολιστές κρητικές ταρτέλες, γεμισμένες με φρέσκια γλυκιά μυζήθρα, αρωματισμένες με κανέλα, μαστίχα ή ψιλοκομμένο δυόσμο αποτελούν κλασικό κέρασμα την ημέρα του Πάσχα – και όχι μόνο! Σειρά παίρνουν τα αφράτα τσουρέκια και οι λαμπροκουλούρες στολισμένες με τρία κόκκινα αυγά.

Η γαστρονομική πανδαισία του Μεγάλου Σαββάτου περιλαμβάνει οπωσδήποτε μαγειρίτσα (λεμονάτη κρεατόσουπα, φτιαγμένη κυρίως με εντόσθια αρνιού και αρωματισμένη με μπόλικο φρέσκο μαρουλάκι και άνηθο), γαρδουμάκια (αρνίσια κοιλίτσα τυλιγμένη σε έντερο) στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, κόκκινα αυγά για τα πρώτα τσουγκρίσματα, χλωρό τυρί και δυνατό κόκκινο κρασί για τις απαραίτητες ευχές.

Την Κυριακή της Λαμπρής από το ξημέρωμα, κιόλας, η θράκα σιγοκαίει στους αυτοσχέδιους λάκκους ή στις ψησταριές για να υποδεχθεί τον πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού: τον παραδοσιακό οβελία. Στην Κρήτη, πέρα από σούβλα το αρνί γίνεται και «οφτό» ή «αντικριστό». Περνούσαν μεγάλα κομμάτια (γουλίδια) σε ξύλινες ή σιδερένιες βέργες και τα έψηναν δίπλα στις φλόγες της φωτιάς. Άλλα κλασικά πασχαλινά πιάτα είναι το αρνί βραστό, κοκκινιστό με στριφτά μακαρόνια ή αγκινάρες με αυγολέμονο.Στην περιοχή των Χανίων φτιάχνουν μια πεντανόστιμη κρεατόπιτα, την τούρτα.

Πηγή: visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις