Οι επιπτώσεις από την παγκόσμια φρενίτιδα»

Την παγκόσμια έλλειψη φυστικιών και την άνοδο της τιμής τους, ενισχύει η παγκόσμια φρενίτιδα για τη σοκολάτα Ντουμπάι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι τιμές των πυρήνων φιστικιού έχουν εκτοξευθεί από 7,65 δολάρια το κιλό πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 10,30 δολάρια το κιλό τώρα, δήλωσε ο Giles Hacking του εμπόρου ξηρών καρπών CG Hacking. «Ο κόσμος των φυστικιών έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Τα αποθέματα φυστικιού είχαν ήδη μειωθεί έπειτα από μια απογοητευτική, τον περασμένο χρόνο, συγκομιδή στις ΗΠΑ, που αποτελούν τον κύριο εξαγωγέα του ξηρού καρπού. Η σοδειά των ΗΠΑ ήταν επίσης υψηλότερης ποιότητας από ό,τι συνήθως, αφήνοντας λιγότερους από τους φτηνούς χωρίς κέλυφος πυρήνες που πωλούνται γενικά ως συστατικά για σοκολάτα και άλλα τρόφιμα, δήλωσε ο Hacking.  «Δεν υπήρχε μεγάλη προσφορά, οπότε όταν έρχεται η σοκολάτα του Ντουμπάι και οι σοκολατοποιοί αγοράζουν όλους τους πυρήνες που βρίσκουν στα χέρια τους… αυτό αφήνει τον υπόλοιπο κόσμο ανεπαρκή», δήλωσε ο Hacking.

Την ίδια στιγμή,  το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, εξήγαγε 40% περισσότερα φιστίκια στα ΗΑΕ κατά τους έξι μήνες έως τον Μάρτιο του 2025, σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας.  Η έλλειψη σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή από το 2023, όταν η παγκόσμια προσφορά φυστικιών υπερέβη τη ζήτηση και προκάλεσε πτώση των τιμών, δήλωσε ο Behrooz Agah, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης φυστικιών του Ιράν.

Επίσης, στην Καλιφόρνια, ορισμένοι αγρότες έχουν αρχίσει να μεταπηδούν από τα αμύγδαλα στα φυστίκια τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των αμυγδάλων, αλλά τα δέντρα αυτά δεν θα αρχίσουν να παράγουν μέχρι τη συγκομιδή της επόμενης σεζόν, τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι σοκολατοποιοί σημειώνουν ότι δεν μπορούν να παράγουν αρκετές από τις μπάρες με γέμιση κρέμας. «Μοιάζει σαν να ήρθε από το πουθενά και ξαφνικά το βλέπεις σε κάθε γωνιακό κατάστημα», δήλωσε ο Charles Jandreau, γενικός διευθυντής της Prestat Group, η οποία κατέχει πολυτελείς μάρκες σοκολάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.  «Κανείς δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό», είπε, περιγράφοντας τους αγώνες του να προμηθευτεί το kataifi, το τεμαχισμένο γλυκό της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιείται στην κρέμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις