Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024 υπολογίζεται σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα, αποτελώντας τη χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών, μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου.

Η μείωση αυτή όπως επισημαίνεται, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε απρόβλεπτα και ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Κατά το ίδιο έτος, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού υπολογίζεται σε 214 εκατ. εκατόλιτρα (mhl) καθώς καταγράφεται μείωση κατά 3,3% σε σύγκριση με το 2023. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο παγκόσμιο επίπεδο κατανάλωσης από το 1961, όπως σημειώνεται.

Η μείωση οφείλεται σε μια συγκυρία οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων που δημιουργούν πληθωρισμό και αβεβαιότητα, καθώς και στη μείωση των ώριμων αγορών που διαμορφώνονται από τις εξελισσόμενες αλλαγές του τρόπου ζωής, τις αλλαγές κοινωνικών συνηθειών και τις αλλαγές των γενεών στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Οι δυο μεγαλύτερες αγορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης κατά 6% και 4% αντίστοιχα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OIV John Barker. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες χώρες που συνδυάζουν ισχυρή συνολική κατανάλωση με πολύ μεγάλο πληθυσμό εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Παρά τις συνεχιζόμενες μειώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση, η ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς αναμένεται να διατηρηθεί το 2024, καθώς η παραγωγή είναι απίθανο να υπερβεί τη ζήτηση συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται με τη μικρή συγκομιδή του 2023. Δύο συνεχόμενα χρόνια χαμηλής παραγωγής μπορεί να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς, αν και τα επίπεδα των αποθεμάτων είναι πιθανό να παραμείνουν άνισα μεταξύ των περιφερειών.

Με πληροφορίες από ΚΕΟΣΟΕ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις