Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη: Συνδυασμοί τροφίμων για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε μαζί για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τις βιταμίνες τους.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη,Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Ο τρόπος μαγειρικής και σερβιρίσματος κάθε φαγητού δεν είναι τυχαίος. Οι συνδυασμοί τροφίμων, μυρωδικών, μπαχαρικών ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Στα όσπρια, προσθέτουμε σέλινο, κρεμμύδι που είναι τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, για να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων.
Μαρινάρισμα κρεάτων πριν το ψήσιμο: χρησιμοποιούμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού/λεμονιού, μουστάρδα, μυρωδικά/φασκόμηλο/δενδρολίβανο/θυμάρι), τα οποία εξουδετερώνουν μεγάλο ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες), που παράγονται κατά το ψήσιμο.
Στα ψητά κρέατα στα κάρβουνα ρίχνουμε πάντα λεμόνι, που περιέχει αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αμίνες και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου του κρέατος.
Η σαλάτα συνοδεύει κάθε φαγητό και κυρίως τα κρέατα, μιας και οι φυτικές ίνες της μας χορταίνουν γρήγορα, μειώνοντας την ποσότητα που τρώμε και την απορρόφηση του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές.
Στη σαλάτα προσθέτουμε ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, που είναι πηγές καλών λιπαρών (μονοακόρεστα, ω-λιπαρά οξέα), που αυξάνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), που περιέχουν τα λαχανικά.
Όσπρια & δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά): οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι ελλιπής σε κάποια αμινοξέα, τα οποία συμπληρώνονται από τα αμυλούχα τρόφιμα και δίνουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
Συνδυασμοί καλής διάθεσης (αύξηση σερετονίνης): Συνδυάζουμε τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη (γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγό, ψάρια, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί) με εκείνα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο (όπως η μπανάνα, τα σκουροπράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι, ηλιόσποροι και μαύρη σοκολάτα) και ψευδάργυρο (οστρακοειδή, κρέας, αυγά, όσπρια). Γεωργία Καπώλη: Οι τροφές που θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σου
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις