Αγροτουρισμός: Επιδότηση έως 50% για επενδύσεις από 500.000 ευρώ
Η σχετική δράση «ανοίγει» στις 31 Μαρτίου για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Με ποσοστό έως 50% επιδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας επενδυτικά σχέδια στον τομέα του πράσινου αγροτουρισμού με στόχο τη σύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τριτογενή, δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο αναδεικνύει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα.
Η σχετική δράση «ανοίγει» στις 31 Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Καθώς μάλιστα, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (δημόσια δαπάνη), άρα οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν υπολογίζονται στα επίπεδα των 80-90 εκατ. ευρώ συνολικά, τότε, σύμφωνα με έμπειρους μελετητές, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες ένταξής τους.
Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται στο 50% για τις μικρές επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 30% για τις μεγάλες. Ειδικά, όμως, στη Δυτική Μακεδονία, το ύψος της επιδότησης αυξάνεται στο 50% για τις μεσαίες και το 40% για τις μεγάλες ενώ για τις μικρές παραμένει αμετάβλητο.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν κατώφλι τις 500 χιλιάδες ευρώ και οροφή τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 12,5 εκατομμύρια για τις μεγάλες.
Για να ενταχθεί ένα επενδυτικό σχέδιο στη δράση, θα πρέπει να αποδεικνύει ότι συμβάλλει στην αύξηση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ των συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων καθώς και ότι επιπρόσθετα συντελεί στην επίτευξη ενός εκ των εξής στόχων:
- Τη βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την τοποθέτησή τους σε σημεία προσέλκυσης επισκεπτών – τουριστών και την ανάπτυξη δράσεων βιωματικού τουρισμού.
- Την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
- Τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις