Νέα χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους ευρωπαίους αγρότες
Πακέτο στήριξης για τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα, τόσο από την ενεργειακή κρίση, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία επιχειρεί να μετριάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση «ενεργοποιώντας» για πρώτη φορά το αποθεματικό κρίσης για την αντιμετώπιση αγροτικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους ευρωπαίους αγρότες που επλήγησαν από τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου με σκοπό να αντιμετωπιστούν από την μία πλευρά οι υψηλές τιμές ενέργειας, και από την άλλη, οι ελλείψεις σε ορισμένα βασικά προϊόντα. Κοινοτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για την πρώτη δράση που ανακοινώνεται, ωστόσο όπως είπαν θα προστεθούν και άλλες στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής στον αγροτικό τομέα και για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ε.Ε. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 26,3 εκατ. ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να αυξήσει το ποσό που του αντιστοιχεί, με τη χρήση εθνικών πόρων έως και 200%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο προτεραιοποίησης, με τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές να βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα της. Πρόκειται όπως αναφέρουν, αξιόπιστα στελέχη, για δύο από τα πιο κρίσιμα αγαθά, καθώς ειδικά η αναταραχή στην παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων συνδυάζεται με την αντίστοιχη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων δημιουργώντας καταστάσεις αρκετά ανησυχητικές. «Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων, και ακόμα περισσότερο, η πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη σπορά των καλλιεργειών, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές. Οι πόροι αυτοί έρχονται λοιπόν να καλύψουν μερικώς αυτές τις ανάγκες, ώστε να μην ενταθούν οι διαταραχές. Ωστόσο, αναμένουμε από τη Κομισιόν απαντήσεις για ένα ακόμη αίτημα, όχι μόνο δικό μας, αλλά και άλλων κρατών-μελών, με σκοπό να λάβουμε ένα ποσοστό από πόρους του Πυλώνα II της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως είχε γίνει και με την έξαρση της πανδημίας για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον ευρωπαϊκό ποσό ενίσχυσης για τους αγρότες» περιγράφουν πηγές του υπουργείου.
Παράλληλα, και οι ζωοτροφές ενέχουν τους ίδιους κινδύνους, ωστόσο μεταξύ των παρεμβάσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι η καταβολή του ποσού των 40 εκατ. ευρώ προκειμένου αρχής γενομένης από τους κτηνοτρόφους να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή και οι ίδιοι να εφοδιαστούν με ζωοτροφές ώστε να «αμβλυνθούν» οι συνέπειες του υψηλού κόστους παραγωγής. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τον αγρότη για να συνεχίσει να παράγει. Αν γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να παράγουν, δεν υπάρχει τίποτα που να μας ανησυχεί. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί, κατ’ αρχάς, ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, αυτός δηλαδή που τα εισοδήματά του προέρχονται μόνο από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.
Νέα επιτροπή
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου, καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά θεμάτων που έχουν ανοίξει εντός συνόρων, με την διασφάλιση της αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών-χωρών εισαγωγών για πρώτες ύλες όπως είναι το σιτάρι να αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή, επανασυστάθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, η επιτροπή επισιτιστικής ασφάλειας με σκοπό να παρακολουθεί καθημερινά την επισιτιστική επάρκεια και την διατροφική ασφάλεια της χώρας και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον τρόπο υλοποίησής τους, το αργότερο σε μία εβδομάδα από τη σύγκλησή της εκάστοτε συνεδρίασης.
Τεράστιες αυξήσεις
Για εκτίναξη του κόστους παραγωγής κάνουν λόγο οι έλληνες αγρότες με το ανεξέλεγκτο ράλι τιμών να «πυροδοτεί» συνεχώς νέα προβλήματα. Λιπάσματα και ζωοτροφές έχουν ήδη παρουσιάσει τεράστιες αυξήσεις από το προηγούμενο έτος με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ενώ ο πόλεμος έχει δώσει στο κόστος παραγωγής όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αγρότες, την χαριστική βολή. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι τιμές των ζωοτροφών μόνο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ τα λιπάσματα, στο σύνολο τους, από πέρσι δηλαδή το φθινόπωρο έως και σήμερα, κινούνται με ένα μέσο ρυθμό αύξησης 7% μηνιαίως, με την σύγκριση των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, να ξεπερνά το 200%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις