Η κονσερβοποιία φέρνει στη χώρα μας μισό δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Στους 80.000 τόνους συμπύρηνα έφταναν οι εξαγωγές μας στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Αποστόλου ζήτησε την άμεση στήριξη της ΕΕ, με την αγορά των μεταποιημένων προϊόντων που θα μείνουν αδιάθετα, λόγω του πολέμου, επισημαίνοντας ότι η κονσερβοποιία φέρνει στη χώρα μας συνάλλαγμα μισού δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, αλλά και των υλικών συσκευασίας και βασικών συστατικών της κονσέρβας, όπως η ζάχαρη,
η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη. Καιρός να βοηθηθεί η κονσερβοποιία μας από την κυβέρνηση, που πρέπει να θέσει το ζήτημα στην ΕΕ.

Ο κ. Αποστόλη κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:  «Η εισβολή μας βρίσκει σε μια δύσκολη περίοδο έτσι και αλλιώς. Προτού το συγκεκριμένο ξέσπασμα, το κόστος παραγωγής μας είναι ήδη αυξημένο κατά 60% τουλάχιστον (κουτί, ενέργεια, ζάχαρη και μεταφορικά) και τώρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τις διαστάσεις των επιπτώσεων που έπονται, λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Η ανησυχία μας είναι ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και τι μεγέθους από όλες τις πλευρές. «Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο χωρίς να έχουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης», σημείωσε και πρόσθεσε «έχουμε μεγάλη αγωνία για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις