Εμπορικές εταιρείες που εισάγουν άλευρα, ζωοτροφές και λιπάσματα βολιδοσκοπούν νέες χώρες.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ισχυρές ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζοντας τις ισορροπίες και στην προμήθεια πρώτων υλών και προϊόντων από ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αναζητούν νέες αγορές για να εξασφαλίσουν την επάρκειά τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το εμπορικό χάρτη σε όλον τον κόσμο προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις και στην εγχώρια αγορά. Πλέον οι εταιρείες καταστρώνουν τα σχέδιά τους αναζητώντας αφενός νέες αγορές για να προμηθευτούν κυρίως πρώτες ύλες που εισήγαγαν από την Ρωσία και την Ουκρανία και αφετέρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να συγκρατήσουν το κόστος σε επίπεδα που θα μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Όπως επισημαίνουν στο FoodLife παράγοντες της αγοράς πρόκειται για μια δισεπίλυτη εξίσωση καθώς πλέον ακόμη και χώρες που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σε πρώτες ύλες έχουν διακόψει ή έχουν περιορίσει αισθητά τις εξαγωγές τους προκειμένου να διασφαλίσουν την δική τους επάρκεια σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως και προϊόντα, όπως το αλεύρι για υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σε αρκετές χώρες σε όλον τον κόσμο, με την τιμή τους να είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο FoodLife ο Οικονομικός Αναλυτής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Δημήτρης Γούλιας, σύμφωνα με τον οποίο «η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αναμφίβολα δύο πολύ σημαντικές παραγωγικές και εξαγωγικές χώρες σε πρώτες ύλες, αλλά δεν είναι οι μοναδικές.

Σε κατηγορίες προϊόντων όπως τα δημητριακά και τα λιπάσματα υπάρχουν αρκετές χώρες από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε τις πρώτες ύλες μας, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Ωστόσο, σε περιόδους έντονης αστάθειας όπως αυτή που διανύουμε, γίνεται ακόμη πιο εμφανής η ανάγκη δημιουργίας ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου συνεργασιών ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από αντίστοιχα γεγονότα, και ταυτόχρονα, η ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής σε τομείς που αυτό είναι εφικτό».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας «το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της επαρκούς προσφοράς μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, των οποίων Ρωσία και Ουκρανία είναι βασικοί εξαγωγείς, κυρίως σιτηρά, λιπάσματα, συγκεκριμένα μέταλλα και πρώτες ύλες για τη χημική βιομηχανία και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν, τουλάχιστον βραχυπροθέσμα, σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να επιτείνουν τις δυσλειτουργίες της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες είχαν ήδη εκδηλωθεί, ως συνέπεια της υπερβάλλουσας ζήτησης, το 2021, όταν η οικονομία ανέκαμπτε ταχύτατα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις