Απότομη αύξηση της τιμής φοινικέλαιου, βαμβακέλαιου και κραμβέλαιο εξαιτίας της έλλειψης ηλιέλαιου

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, “στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ”, όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος “κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία”, επισημαίνει ο οργανισμός.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επιπλέον από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO “εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία”.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, “λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου”.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν σημαντικές εξαγωγικές δυνάμεις σιτηρών. Ωστόσο η ρωσική εισβολή έχει σταματήσει τις ουκρανικές εξαγωγές κι έχει δυσχεράνει την προσπάθεια των χωρών να προμηθευτούν σιτηρά.

Να σημειωθεί ότι ο FAO προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών μπορεί να αυξηθούν έως 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδοτώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις