Eρευνητές του MIT μελέτησαν τα μπισκότα OREO για έναν πολύ παράξενο λόγο
Εάν χωρίσεις ένα μπισκότο στην μέση μπορεί η κρέμα να μοιραστεί ομοιόμορφα στις δύο πλευρές του;
Σε ένα ασυνήθιστο πείραμα προχώρησαν οι ερευνητές του MIT καθώς θέλησαν να ανακαλύψουν εάν είναι δυνατόν να χωρίσεις στη μέση ένα μπισκότο OREO κατά τέτοιο τρόπο που το κρεμώδες περιεχόμενό του να μοιραστεί ομοιόμορφα. Σύμφωνα με την μελέτη που επικεντρώθηκε στα μπισκότα OREO και σε αυτό το ερώτημα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics of Fluid, οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να χωριστεί το μπισκότο κατά τέτοιο τρόπο.
Σε όλες τις δοκιμές, η κρέμα κολλούσε σε ένα από τα δύο κομμάτια μπισκότου, είπε η Owens. «Σε περίπτωση που η κρέμα καταλήξει και στα δύο, συνήθως χωρίζεται στη μέση και κάθε μπισκότο έχει ένα μισοφέγγαρο κρέμας και όχι μία ολόκληρη στρώση» εξήγησε.
«Άρα, δεν υπάρχει μυστικό για να μοιραστεί η κρέμα ομοιόμορφα παντού μόνο με το να γυρίσεις το μπισκότο. Πρέπει να το κάνεις με το χέρι, εάν αυτό επιθυμείς» συμπλήρωσε.
Τα αποτελέσματα από την μελέτη για τα μπισκότα OREO προκάλεσαν έκπληξη καθώς η Owens και οι συνεργάτες της περίμεναν, πραγματικά, να λύσουν το πρόβλημα στο εργαστήριό τους. Για να μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του λαχταριστού σνακ, χρησιμοποίησαν ένα ρεόμετρο, το οποίο έστριβε το μπισκότο πριν χωριστεί.
Δοκίμασαν διάφορα είδη OREO: με διπλή γέμιση, πελώρια γέμιση κ.α. Προσπάθησαν να το βουτήξουν σε γάλα και άλλαξαν και με τις ρυθμίσεις του οργάνου ώστε να γυρίζει με διαφορετικό ρυθμό, αλλά τίποτα δεν άλλαζε. Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην ίδια την παραγωγή του μπισκότου. «Όπως αποδείχθηκε, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο» είπε η Owens.
Και παρότι η ομάδα δεν κατάφερε να λύσει τον γρίφο των OREO δημιούργησε ένα νέο πεδίο ερευνών, το Oreology (ορεολογία, θα μπορούσε να πει κανείς). Ο νέος τομέας είναι επίσημα «η μελέτη της ροής και της θραύσης των μπισκότων που έχουν μορφή σάντουιτς».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις