Πώς επηρεάζει τις τιμές των σιτηρών;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διαφαινόμενη πιθανότητα για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές χώρες, κρατούν σταθερά στα ύψη τις τιμές των προϊόντων, όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου της Πειραιώς για τον μήνα Απρίλιο.

Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία έπειτα από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, έρχεται να προστεθεί και η διατήρηση του καιρικού φαινομένου La Ninia, μέχρι και τον Αύγουστο. Το ωκεάνιο φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου η θερμοκρασία της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3–5 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά στην χειμερινή καλλιέργεια καλαμποκιού και σιταριού στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οι τιμές των σιτηρών αναμένεται να έχουν περαιτέρω ανοδική τάση στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή οι τιμές ζάχαρης και βαμβακιού φαίνεται ότι θα αυξηθούν λόγω αυξημένης ζήτησης, όπως και οι τιμές του ρυζιού και άλλων προϊόντων εξαιτίας των ανατιμήσεων στα λιπάσματα, που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους καλλιεργητές.

Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση του πολέμου ενισχύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων (+2,16%) και των εμπορευμάτων (+10,37%) σε μηνιαίο επίπεδο. Οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αισθανθεί για τα καλά τις αυξήσεις στο καλάθι του σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και τις αγορές των βασικών προϊόντων. Μάλιστα, η ανοδική τάση των τιμών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της συνέχισης του πολέμου φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στις κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες προσπαθούν να βρουν λύσεις για να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες και τους πολίτες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις