Tips για ασφαλείς e-αγορές
Καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για να στοχεύσουν τα θύματά τους, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε έξυπνοι και προσεκτικοί όταν πραγματοποιείτε αγορές στο διαδίκτυο.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι επιτήδειοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δημοτικότητα του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου για να στοχεύσουν τους καταναλωτές. Σύμφωνα με το Action Fraud, 28.049 αγοραστές υπέστησαν απάτη κατά τις αγορές μέσω Διαδικτύου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πέρυσι. Αυτή ήταν μια αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2019. Αυτές είναι μερικές βασικές συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής ενώ κάνεις τις αγορές σου.
Μην κάνετε κλικ στις διαφημίσεις
Εάν έχετε δει μια διαφήμιση σε έναν ιστότοπο ή μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για ένα προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, μεταβείτε στη μηχανή αναζήτησής σας και αναζητήστε το προϊόν αντί να κάνετε κλικ στη διαφήμιση.
Οι γνήσιοι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν διαδικτυακές διαφημίσεις, αλλά το ίδιο κάνουν και οι απατεώνες και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιες είναι αληθινές και ποιες ψεύτικες. Εάν ο πωλητής λιανικής προσφέρει έναν εκπτωτικό κωδικό και σας προτρέπει να κάνετε κλικ στη διαφήμιση, τότε απλώς τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης για να το δείτε αργότερα. Εάν ο εκπτωτικός κωδικός είναι γνήσιος, τότε θα μπορείτε να τον εισάγετε χειροκίνητα στο ταμείο.
Αναζητήστε το σύμβολο του λουκέτου
Πριν αγοράσετε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή ιστότοπο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ελέγχοντας ότι η διεύθυνση web ξεκινά με HTTPS και ότι υπάρχει ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής και οποιεσδήποτε πληροφορίες εισάγετε, δηλαδή τα προσωπικά σας στοιχεία και τα τραπεζικά σας στοιχεία, θα αποστέλλονται στον διακομιστή σε κρυπτογραφημένη μορφή.
Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε είναι τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας, η διεύθυνση γραφείου και η σελίδα όρων παροχής υπηρεσιών. Οι απατεώνες που δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους λιανικής συχνά δεν θα έχουν αυτές τις πληροφορίες, καθώς δεν είναι πραγματική εταιρεία και δεν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί τους ή να εντοπιστούν.
Επισκεφτείτε αξιόπιστους ιστότοπους για μεγάλα είδη
Αν σκοπεύετε να κάνετε σημαντικές αγορές μέσω διαδικτύου, όπως ένα iPhone ή μια νέα τηλεόραση, τότε είναι καλή ιδέα να εμμείνετε σε μεγάλους, γνωστούς λιανοπωλητές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακριβά είδη τεχνολογίας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τη στόχευση αγοραστών, καθώς οι απατεώνες μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα.
Συχνά κλέβουν εικόνες από γνήσιους ιστότοπους λιανικής και δημιουργούν διαφημίσεις που προωθούν τεράστιες εκπτώσεις. Για πολύ περιζήτητα προϊόντα, αυτές οι διαφημίσεις μπορεί να είναι πολύ δελεαστικές για όσους θέλουν να αγοράσουν δώρα.
Μην πληρώνετε ποτέ μέσω τραπεζικού εμβάσματος
Όταν πληρώνετε για κάτι στο διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μόνο χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα ή PayPal. Εάν κάποιος σας ζητήσει να πληρώσετε μέσω τραπεζικού εμβάσματος, τότε αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Θα έχετε ελάχιστη ή καθόλου προστασία εάν πληρώσετε για κάτι μέσω τραπεζικής μεταφοράς, έτσι οι απατεώνες το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα με παράνομους πωλητές σε ιστότοπους όπως το eBay.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις