Ευρωπαϊκή Ένωση: Υπερψηφίστηκε το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία
Βασικός στόχος η ανάπτυξη με γνώμονα την αγορά και την καινοτομία
Σε εθνικές στρατηγικές, στην υποστήριξη των αγροτών με χρηματοδοτικά εργαλείας καθώς και σε επενδύσεις σε αλυσίδες εφοδιασμού και έρευνας βασίζεται το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ψήφισμα για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία, που εγκρίθηκε με 611 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 5 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η βιολογική γεωργία αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων και ζητούν ανάπτυξη του βιολογικού τομέα με γνώμονα την αγορά, εθνικές και περιφερειακές προσεγγίσεις καθώς και υποστήριξη της έρευνας.
Το εγκριθέν ψήφισμα επισημαίνει πολλά οφέλη της βιολογικής γεωργίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του εδάφους, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του βιολογικού τομέα πρέπει να καθοδηγείται από την αγορά, καθώς απαιτείται επαρκή υποστήριξη των αγροτών από τα ταμεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Σημαντικός είναι ο ρόλος της αλυσίδας εφοδιασμού για τη βιολογική γεωργία, η οποία σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές θα πρέπει να είναι σύντομη, τοπική, εποχιακή και έξυπνη. Ως εκ τούτου, απαιτούνται επενδύσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη σύντομων αλυσίδων τροφίμων. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας στην τόνωση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα, οι ευρωβουλευτές λένε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις αλυσίδες λιανικής να προωθήσουν τη βιολογική κατανάλωση.
Δεν υπάρχει ούτε ένα μοντέλο καλλιέργειας που να ταιριάζει σε όλες τις χώρες και περιοχές, σύμφωνα με το ψήφισμα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επομένως να θεσπίσουν τις δικές τους εθνικές ή περιφερειακές στρατηγικές για τη βιολογική γεωργία. Αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων που προωθούν τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και πράσινες δημόσιες προμήθειες με στόχο την πιο υγιεινή, πιο φιλική προς το περιβάλλον διατροφή σε δημόσιους φορείς και τη μείωση των απορριμμάτων βιολογικών προϊόντων.
Διαβάστε επίσης:
Αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτών που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και καινοτομίας
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις