Παπαστράτος-Stevia Hellas: Τριπλασιάστηκε η καλλιέργεια στέβιας στην Θράκη
Τι δηλώνει στο FoodLife, o διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Σε μια δυναμική καλλιέργεια εξελίσσεται η στέβια, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα «Νέα Γη» που «τρέχουν» η Stevia Hellas με την Παπαστράτος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife, μέσα σε ένα χρόνο που υλοποιείται το πρόγραμμα αναγεννητικής καλλιέργειας -το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, φυσικούς πόρους- τα στρέμματα καλλιέργειας έχουν ξεπεράσει τα 300 στη περιοχή της Θράκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης και ξεκίνησε πέρσι με τα στρέμματα να μη ξεπερνούσαν τότε τα 100. Ελπίδα των καλλιεργητών που έβαλαν το φυτό στα χωράφια τους, είναι να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια στην περιοχή, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των οικογενειών στην περιοχή δραστηριοποιούνταν στο τομέα των καπνών. Να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες καπνού και στέβιας μοιάζουν τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την περίοδο καλλιέργειας, τη φύτευση σε σπορεία και τη μετέπειτα μεταφύτευσή τους στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνική υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης, αλλά και την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Πέρσι το πρόγραμμα ξεκίνησε με περίπου 100 στρέμματα και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 300. Οι παραγωγοί δε, ήταν περίπου στους 40, ενώ φέτος είναι πάνω από 200 στις περιοχές της Θράκης» δηλώνει στο FoodLife, ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης.
Η επιλογή της στέβιας
Η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις