Επενδύσεις, ύψους 60 εκατ. ευρώ ετοιμάζει ο μεγαλύτερος όμιλος ξηρών καρπών της Ευρώπης, Besana σε συνεργασία με την Carpus Cultura Agriculture

Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με την Ελλάδα να κερδίζει συνεχώς έδαφος στον επενδυτικό χάρτη, άλλος ένας ευρωπαϊκός όμιλος υψηλών προδιαγραφών αυξάνει την επενδυτική του δραστηριότητα αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα στον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της στρατηγικής της θέσης. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του FoodLife, ο ιταλικός όμιλος ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων Besana -στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας της σε χώρες του εξωτερικού- προχωράει σε επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργήσει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φουντουκιού επί ελληνικού εδάφους με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της ιταλικής εταιρείας, να καταστεί η Ελλάδα το hub των Βαλκανίων στο κλάδο των ξηρών καρπών.

Σε Ξάνθη, Κοζάνη αλλά και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία

Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, περιλαμβάνει: την φύτευση 2.000 στρεμμάτων φουντουκιών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας συλλογής-επεξεργασίας του καρπού συγκεκριμένα στη Ξάνθη, την καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων στη περιοχής της Κοζάνης και τη δημιουργία μεγάλης μονάδας συγκέντρωσης και μεταποίησης ξηρών καρπών ενώ σε δεύτερο χρόνο η εταιρεία προβλέπει στη βιολογική καλλιέργεια και άλλων 4 έως 5 χιλ. στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιταλικός όμιλος που από το 1920 ειδικεύεται κυρίως στο φουντούκι, πλέον διαθέτει πέντε εργοστάσια παγκοσμίως από την Ευρώπη έως και τη Βραζιλία και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πριν από ένα χρόνο ένωσε τις δυνάμεις του με την ισπανική εταιρεία τροφίμων, Importaco εξαγοράζοντας το 51% της Besana, με σκοπό από κοινού να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο ξηρών καρπών στην Ευρώπη και να ενισχύσουν τη παρουσία τους στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο τζίρος της εταιρείας αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους, διαθέτει 17 μονάδες σε πέντε χώρες και συνεργάζεται με περισσότερους από 600 προμηθευτές. Από το 2018, η Besana άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα μέσω της ελληνικής Carpus Cultura Agriculture προχωρώντας σε συμφωνία συμβολαιακής καλλιέργειας με φουντουκοπαραγωγούς από την Ξάνθη μέχρι τον Έβρο και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με 45 καλλιεργητές (σε εκτάσεις 1.500 στρ.) στους οποίους παρέχουν πολλαπλασιαστικό υλικό και συμβόλαιο αγοράς του τελικού προϊόντος. Μάλιστα, μία μεγάλη ποσότητα των προϊόντων της Besana διοχετεύεται κυρίως στη βιομηχανία της σοκολάτας με την εταιρεία να διαθέτει ισχυρές συνεργασίες με τον όμιλο Ferrero, την Nestle αλλά και τον πολυεθνικό κολοσσό Mondelez.

Όλο το σχέδιο ανάπτυξης

Το μοντέλο ανάπτυξης της Besana στην Ελλάδα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της καλλιέργειας φουντουκιού, από την κατασκευή μονάδων παραγωγής, την οργάνωση των παραγωγών αλλά και τη χρήση των παραγόμενων προϊόντων για την προμήθεια πελατών του ιταλικού ομίλου. Ειδικότερα:

– η πρώτη επένδυση αφορά την βιολογική καλλιέργεια φουντουκιού σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στη Θράκη υπό την μορφή μακροχρόνιας ενοικίασης από τον Αναπτυξιακό νόμο αλλά και μία μικρή μονάδα συλλογής-επεξεργασίας στη Ξάνθη, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως την Άνοιξη του 2023.

– το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της εταιρείας ωστόσο είναι η επένδυση, ύψους 44 εκατ. ευρώ για μία νέα μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στη περιοχή της Κοζάνης. Όπως αναφέρει στο FoodLife, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που «τρέχει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα, Χρήστος Φουσέκης της Carpus Cultura Agriculture: «το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για ένα πράσινο επενδυτικό σχέδιο αποκατάστασης φυσικού τοπίου καθώς έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με σκοπό η καλλιέργεια φουντουκιού να είναι μία από τις καλλιέργειες, μεταξύ άλλων, που θα διαδεχθεί τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της γης δίνοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες». Μάλιστα το έργο αυτό έχει ενταχθεί μέσα στις 20 μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στη μετά λιγνίτη εποχή.

– η εταιρεία με στόχο να ανάπτυξη περαιτέρω τις καλλιέργειες φουντουκιού στην Ελλάδα θα καταθέσει και στον νέο Αναπτυξιακό επιπλέον πρόταση επένδυσης για να φυτευτούν φουντουκιές σε άλλα 4.000 έως 5.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με το ύψος της επένδυσης αυτής να κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 14 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις