Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη, το Ιόνιo και τις Κυκλάδες

Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχίας τη φετινή τουριστική περίοδο προκειμένου να καλύψει τα υφιστάμενα κενά των επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς της. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι από το 2019 είχε διαφανεί το πρόβλημα, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, που τελικά καλύφτηκαν οι 16.000 θέσεις εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία – Που οφείλονται οι ελλείψεις

Έκτοτε μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού, που ουσιαστικά μεγιστοποίησε φέτος την ύπαρξη του προβλήματος, όπως τονίζεται. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του 2020 και το 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και πολλούς τους οδήγησε σε αλλαγή εργασιακού πεδίου.

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη επεσήμανε πως πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων. «Μία βίλα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή για παράδειγμά ένα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις», ανέφερε η κ. Τετράδη.

Δίνοντας το στίγμα των ελλείψεων προσωπικού τόσο η κ. Σβήνου, όσο και η κ. Τετράδη επισημαίνουν ότι τα χαμηλότερα εργασιακά κλιμάκια των ξενοδοχείων, όπως είναι οι υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες) αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες κ.λπ.) εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σεφ στην αγορά εύρεσης εργασίας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα».

Εξηγώντας ο κ. Βασιλικός την παρούσα κατάσταση, σημείωσε ότι οι περισσότεροι σεφ άνοιξαν φέτος δικά τους μαγαζιά, ενώ πολλοί αναζήτησαν καλύτερους μισθούς σε Μύκονο και Σαντορίνη ή άλλα μεγάλα θέρετρα διακοπών, αφήνοντας κενές θέσεις εργασίας στην Αθήνα. «Ρίχνοντας φως» στις περιοχές εκείνες με τις ακάλυπτες θέσεις εργασίας, όλοι συμφωνούν ότι οι περιοχές που έχουν εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, τα Ιόνια νησιά, αλλά και οι Κυκλάδες υφίστανται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: 

Β. Κικίλιας: Θα επενδύσουμε 1 δισ. ευρώ στις υποδομές τουρισμού

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις