Εξαγωγές: Σημαντική μείωση για τρία καλοκαιρινά φρούτα
Μειωμένες οι πρώτες εξαγωγές για τρία φρούτα - πρωταγωνιστές του καλοκαιριού
Κεράσια, βερίκοκα και καρπούζια ξεκινούν την περίοδο συγκομιδής τους με μειωμένες εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas δείχνουν πως οι εξαγωγές κερασιών έχουν μειωθεί κατά 37% φτάνοντας τους 190 τόνους, των βερίκοκων κατά 58% φτάνοντας τους 99 τόνους και των καρπουζιών κατά 41% αγγίζοντας τους 10.168 τόνους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στον παραγωγό καρπουζιού είναι μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές, το οποίο οφείλεται, όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος των Εξαγωγέων, στην μειωμένη ζήτηση λόγω της κάλυψης της αγοράς από άλλες χώρες παραγωγής.
Αντιθέτως, συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τις εξαγωγές φράουλας και ντομάτας οι οποίες έχουν αγγίξει ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Μαϊου 2022, οι εξαγωγές φράουλας ανέρχονται σε 62.766 έναντι 52.759 τόνων πέρσι, αυξημένες κατά 18,6%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές ντομάτας την περίοδο 1-19/5/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά 27,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Από το σύνολο των ποσοτήτων προς εξαγωγή, το 73,4% εξήχθησαν προς Βουλγαρία και το 9,7% προς Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος εξαγωγέων, οι μέσες τιμές πώλησης ντομάτας το 3μηνο του 2022 προς Βουλγαρία ήταν 0,307 ευρώ/ανά κιλό και προς Ρουμανία 0,564 ευρώ/ανά κιλό, όταν προς τους λοιπούς προορισμούς η τιμή πώλησης ανήλθε σε 1,165 ευρώ/κιλό, ενώ το αντίστοιχο διάστημα εισήχθησαν 400 τόνοι με 1,733 ευρώ/ανά κιλό. Παράλληλα οι εισαγωγές από 1/3 έως 19/5/2022 ανήλθαν σε 1.289 τόνους με τους 1.146 τόνους, να έχουν εισαχθεί το 19ημερο Μαϊου και εκ των οποίων και οι 265 τόνοι να προέρχονται από την Αλβανία και οι 189 τόνοι από Τουρκία.
«Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις