Οι λογαριασμοί εισαγωγής τροφίμων φτάνουν σε νέο υψηλό επίπεδο

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FAO, οι εισαγωγές τροφίμων θα σημειώσουν νέο ρεκόρ ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ωστόσο η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές και το κόστος μεταφοράς.  «Ανησυχητικά, πολλές ευάλωτες χώρες πληρώνουν περισσότερα αλλά λαμβάνουν λιγότερα τρόφιμα», αναφέρει ο FAO στην τελευταία του έκθεση.

Ο παγκόσμιος λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 51 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021, εκ των οποίων τα 49 δισεκατομμύρια δολάρια αντικατοπτρίζουν τις υψηλότερες τιμές. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να υποστούν συρρίκνωση 5 τοις εκατό στον λογαριασμό τους για τις εισαγωγές τροφίμων φέτος, ενώ η υποσαχάρια Αφρική και η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών καθαρής εισαγωγής τροφίμων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση στο συνολικό κόστος, παρά μείωση του όγκου των εισαγωγών. «Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια από την άποψη της επισιτιστικής ασφάλειας, που υποδεικνύουν ότι οι εισαγωγείς θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν το αυξανόμενο διεθνές κόστος, γεγονός που προαναγγέλλει ενδεχομένως το τέλος της ανθεκτικότητάς τους σε υψηλότερες τιμές», σημειώνει η έκθεση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες τιμές των εισροών, τις ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες και την αυξημένη αβεβαιότητα της αγοράς που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τελευταίες προβλέψεις του FAO δείχνουν μια πιθανή σύσφιξη των αγορών τροφίμων και οι λογαριασμοί εισαγωγής τροφίμων φτάνοντας σε νέο υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO. Upali Galketi Arachilage.

FAO

unsplash

Πώς θα κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή βασικών αγαθών

Η παγκόσμια παραγωγή  δημητριακών αναμένεται να μειωθεί το 2022 για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ η παγκόσμια χρησιμοποίηση είναι επίσης μειωμένη, για πρώτη φορά σε 20 χρόνια. Ωστόσο, η χρήση δημητριακών για άμεση κατανάλωση δεν αναμένεται να επηρεαστεί, καθώς η μείωση της συνολικής χρήσης αναμένεται να προέλθει από τη χαμηλότερη χρήση σιτηρών, χονδροειδών σιτηρών και ρυζιού.

Τα παγκόσμια αποθέματα σίτου αναμένεται να αυξηθούν οριακά μέσα στο έτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης συσσώρευσης αποθεμάτων στην Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η παγκόσμια κατανάλωση φυτικών ελαίων προβλέπεται να ξεπεράσει την παραγωγή, παρά την αναμενόμενη μείωση της ζήτησης. Ενώ η παραγωγή κρέατος αναμένεται να μειωθεί στην Αργεντινή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4%, οδηγούμενη από μια προβλεπόμενη αύξηση 8% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα, φθάνοντας και ακόμη και υπερβαίνοντας το επίπεδο πριν από τη δραματική εξάπλωση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων το 2018.

FAO

pixabay

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να επεκταθεί πιο αργά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της μείωσης του αριθμού των αγελών γαλακτοπαραγωγής και των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους σε πολλές μεγάλες παραγωγικές περιοχές, ενώ το εμπόριο ενδέχεται να συρρικνωθεί από το αυξημένο επίπεδο του 2021. Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί μετά από τρία χρόνια πτώσης, με αποτέλεσμα τα κέρδη στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9 τοις εκατό, ενώ αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 0,2 τοις εκατό. Αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες τιμές των ψαριών, τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές από προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8%, ενώ οι όγκοι θα μειωθούν κατά 1,9%. Το Food Outlook προσφέρει βαθύτερες βουτιές στα κύρια γεωργικά προϊόντα, ιδίως στο σιτάρι, τον αραβόσιτο, το ρύζι, το συγκρότημα ελαιοκαλλιεργειών, καθώς και τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και τη ζάχαρη.

Υπαρκτός ο κίνδυνος μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής

«Η αύξηση των τιμών εισροών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι αγρότες του κόσμου έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν», σημειώνουν οι Josef Schmidhuber και Bing Qiao του Τμήματος Αγορών και Εμπορίου του FAO.

Με δυο λόγια, οι αγρότες ενδέχεται να περιορίσουν καλλιεργητικές φροντίδες ή να στραφούν σε καλλιέργειες που είναι λιγότερο απαιτητικές σε επίπεδο εισροών. Κάτι τέτοιο, προειδοποιεί ο FAO, όχι μόνο θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας, αλλά θα επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές βασικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πληθυσμών τους. Ήδη, επισημαίνεται, σε μεγάλες εξαγωγικές περιοχές του πλανήτη όπως στη Βόρεια Αμερική, παρατηρείται η τάση να αντικαθιστούν οι αγρότες το καλαμπόκι με τη σόγια, η οποία απαιτεί λιγότερο αζωτούχο λίπασμα.

fAO

Unsplash

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Εισροών (GIPI), που κατάρτισε ο FAO το 2021, βρίσκεται πλέον σε υψηλό όλων των εποχών και έχει αυξηθεί με υψηλότερη ταχύτητα από ό, τι ο δείκτης τιμών τροφίμων τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτό υποδεικνύει αφενός χαμηλές (και πτωτικές) πραγματικές τιμές για τους αγρότες, παρά τις υψηλότερες τιμές στις οποίες φτάνουν τα προϊόντα στους καταναλωτές, αφετέρου ότι οι αγρότες έχουν λιγότερα κίνητρα για να αυξήσουν την παραγωγή τους στο μέλλον.

Προς το παρόν, καταλήγει ο FAO, με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά μια ενδεχόμενη μείωση των τιμών για τη σεζόν 2022/23 και πιθανώς την επόμενη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις