Έκκληση ΟΗΕ: Οι χώρες να μην περιορίζουν τις εξαγωγές τροφίμων
Για επισιτιστική κρίση προ των πυλών κάνει λόγο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Ανοιχτή επιστολή προς τις χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), με την οποία ζητούν από τις χώρες μέλη του να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων, υπογράφουν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Οι δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνουν την απειλή εκτεταμένης επισιτιστικής κρίσης, που γίνεται όλο και μεγαλύτερη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, η χώρα του έχει χάσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών της.
Η Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν σημειώνουν ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας» και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Από τα τέλη Μαΐου η γενική διευθύντρια του WTO Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα είχε ζητήσει να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές, αλλά κάποιες χώρες έχουν ήδη λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν παρόμοια μέτρα. Μεταξύ αυτών η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την 1η Ιουνίου, ενώ έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, την ώρα που πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ως προς την πρόσβασή τους σε τρόφιμα. Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα και ναρκοθετημένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του. Οι εναλλακτικές οδοί που δημιουργούνται ή συζητούνται, όπως από ξηράς μέσω Μολδαβίας και Ρουμανίας, δεν μπορούν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα παρά μόνο εν μέρει.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις