“Μαγειρεύουμε με τα παιδιά”: Mαθήματα μαγειρικής και ζωής…
Η Ντιάνα μιλά στο FoodLife και μοιράζεται την συγκινητική ιστορία πίσω από την ενασχόληση της με το food blogging και την αξιέπαινη δράση που ξεκίνησε η ίδια στα σχολεία της Καβάλας
H Κωνσταντίνα Κατζομύτη, η αλλιώς Ντιάνα, είναι η γυναίκα πίσω από το Instagram προφίλ Diana’s Meals και πρώτα απ’ όλα η μητέρα της Ιωάννας και του Γιώργου. Όμως η Ντιάνα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το πρόσωπο πίσω από την πρωτοβουλία “Μαγειρεύουμε με τα παιδιά”, ένα project που έχει ξεκινήσει από την Καβάλα και προσδοκά να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Η Ντιάνα εξηγεί στο FoodLife πως τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει εάν δεν αγαπούσε τόσο την μαγειρική: “Από μικρή ηλικία με θυμάμαι στην κουζίνα να μπλέκομαι στα πόδια της μαμάς και της γιαγιάς. Με ένα «τεφτέρι» στο χέρι να σημείωνω υλικά, δοσολογίες και μυστικά συνταγών που περνούσαν από γενιά σε γενιά. Όσο μεγάλωνα, αυτές τις συνταγές τις «πείραζα». Τα παιδιά μου, με κοροϊδεύουν ρωτώντας τη συνταγή την έκανες όπως έλεγε ή είναι jazz συνταγή; Με μπαμπά μουσικό, χρησιμοποιούν για τα πάντα μουσικούς όρους τα μικρά καθαρματάκια”.
Για την Ντιάνα το καλό φαγητό είναι ένα από τα συστατικά της ευτυχίας: “Άλλωστε τι είναι ευτυχία;”, λέει η ίδια, “είναι Κυριακές με συγγενείς, φίλους, μαγειρέματα, γέλια, σχέδια για το μέλλον. Να βλέπω χαρούμενα τα πρόσωπα που αγαπώ… Αγαπημένες ταινίες της οικογένειάς μας, ο “Ρατατούη” και ο “Σεφ” με τον Τζον Φαβρό, ο “Σεφ και ο σεφ του” με τον Ζαν Ρενό και ο “Σεφ του Σεφ” πάλι με τον Ζαν Ρενό. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο έχει στη ζωή μας η μαγειρική. Ακόμα και το όνειρο της ζωής μας με τον άντρα μου, είχε σχέση με αυτήν”. Οι δυο τους σχεδίαζαν μόλις φύγουν τα παιδιά τους για σπουδές να αφήσουν τις δουλειές τους, να πάρουν μια καντίνα και να γυρνάνε τον κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Να μαγειρεύουμε για άστεγους και για άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων”. Δυστυχώς όμως, αυτό το όνειρο το Μάιο του 2020 διακόπηκε όταν ο Άρης έφυγε από την ζωή. “Για ψυχοθεραπεία λοιπόν ξεκίνησα το Σεπτέμβριο του 2021 να μοιράζομαι σε μια σελίδα στο instagram αρχικά, οτιδήποτε μαγείρευα καθημερινά στο σπίτι. Το όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά έτσι ήρθε και η δημιουργία μιας ιστοσελίδα”, εξομολογείτε η ίδια στο FoodLife.
Ωστόσο, η σελίδα της Ντιάνας είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα food blog. “Ήθελα η σελίδα μου να μην είναι απλά μια σελίδα με συνταγές γιατί τέτοιες υπάρχουν χιλιάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αγάπη που είχα στον άντρα μου έπρεπε κάπου να μοιραστεί. Η αγάπη δε χάνεται άσχετα αν η άνθρωποι χάνονται αλλά που πηγαίνει… Ο Άρης ήταν ο έρωτας με την πρώτη ματιά, από εκείνους τους έρωτες που λένε στα παραμύθια. Μόνο που το δικό μας παραμύθι προσπάθησε να μην έχει ευτυχισμένο τέλος. Όμως εγώ δε θα το άφηνα να γίνει αυτό δε θα το ήθελε ούτε εκείνος. Θα κάνω το όνειρο μας πραγματικότητα, το βανακι μας να γυρνάω τον κόσμο”.
Η Ντιάνα “μαγειρεύει με τα παιδιά” και δίνει μαθήματα ζωής
Έτσι, με όχημα την αγάπη της για τους ανθρώπους και το φαγητό η Ντιάνα “έβαλε μπροστά” το αξιοθαύμαστο project της που αξίζει να γίνει γνωστό σε όλους. “Μιλούσα λοιπόν με μια νηπιαγωγό και μου είπε ότι η μαγειρική είναι η μόνη απασχόληση που σε προσχολική και μικρή σχολική ηλικία καλλιεργεί και τα 8 είδη νοημοσύνης. Εγώ με τα παιδιά μου το έκανα συνέχεια αλλά δεν ήξερα πόσο μεγάλο ήταν το όφελος”.
“Με αυτή την ιδέα ξεκίνησα ένα project το «Μαγειρεύουμε με τα παιδιά». Τι κάνουμε σε αυτό το project; Πηγαίνω σε σχολεία με εξοπλισμό που αγόρασα και τα παιδιά μόνα τους με συμβουλές δικές μου και την επίβλεψη από τους δασκάλους μαγειρεύουν 3 πιάτα: Πρώτο, κυρίως και επιδόρπιο. Συζητάμε για τρόφιμα, για υλικά, για γεύσεις. Τα παιδιά μετά το πέρας της δραστηριότητας είναι ευτυχισμένα, έχουν φάει πράγματα που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ, ή που αρνούνταν να φάνε στο σπίτι”.
Το project ξεκίνησε από το “Ίδρυμα Προστασίας του Παιδιού” στην Καβάλα πρώην “Παιδόπολη”. Εκεί συμμετείχε και η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου που είναι και ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας σε θέματα ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης.
Η Ντιάνα έχει πολλές συγκινητικές ιστορίες να μοιραστεί από το project: “Μέσα σε εκείνο το μαγείρεμα πήρα ίσως ένα τεράστιο δώρο από τα παιδιά. Ένας 13χρονος είπε, “Κυρία εγώ δεν είμαι καλός στο σχολείο δε νομίζω να μπορώ να μαγειρέψω”. Και τελικά ήταν αυτός που κατάφερε και μαγείρεψε ένα από τα 5 πιάτα που κάναμε ολομόναχος ενώ συμμετείχε στη παρασκευή και των υπολοίπων. Στο τέλος μου είπε, “Εγώ ξέρω τι θα κάνω στη ζωή μου, θα γίνω μάγειρας”. Από τότε πηγαίνω κάθε 15 μέρες και μαγειρεύω μαζί με τον μικρό για όλα τα παιδιά του Ιδρύματος”.
Όσο για τα επόμενα βήματα της δράσης; “Από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και αυτό οφείλεται στην κ. Στέλλα Αργυρίου που θέλω να την ευχαριστήσω για την βοήθεια της πραγματοποίησης του ονείρου μας. Όλη αυτή η δράση μακάρι κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλους σεφ και food bloggers. Και γιατί όχι κάποια στιγμή να ενταχθεί σε μάθημα στα σχολεία”.
Διαβάστε επίσης: Το FoodCorner είναι το προφίλ στο Instagram που θα σε κάνει να λατρέψεις την μαγειρική
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις