Το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο περιγράφει στο FoodLife, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας εξαιτίας του αυξημένου κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει μειωθεί η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος περί τους 17.000 τόνους, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες της περσινής χρονιάς, ενώ και το αγελαδινό γάλα είναι μειωμένο κατά 10.000 τόνους. Ωστόσο ο κλάδος κινείται σε αχαρτογράφητα νερά τη στιγμή που και ο φόβος των ελλείψεων είναι πλέον υπαρκτός, ειδικά για το γάλα καθώς οι εισαγωγές βαίνουν συνεχώς μειούμενες, ενώ οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα -που συνδέονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής- προκαλούν κατάρρευση των πωλήσεων, κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι, με τη μείωση του όγκου των πωλήσεων να ξεπερνά το 7%.

«Έχουμε μία αύξηση στις τιμές του γάλακτος, ωστόσο είναι μικρή σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Το αιγοπρόβειο είναι περίπου αυξημένο, κατά 25% και το αγελαδινό κοντά στο 20%, αυξήσεις όμως που δεν μπορούν με τίποτα να αναπληρώσουν την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και εάν το κράτος δεν χρηματοδοτήσει γενναία τον κλάδο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη κατάρρευση στους επόμενους πέντε μήνες, με συνέπειες όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για τις 20.000 επιχειρήσεις που τροφοδοτούμε με την παραγωγή μας» δηλώνει στο FoodLife, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν μειωμένη κατά 3,41%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για το πρόβειο κατά 3,43% και στο γίδινο κατά 7,43%. Μάλιστα, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι τους επόμενους μήνες του έτους εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα ενταθεί και θα πλησιάσει το 4%-5%. Να σημειωθεί, ότι η περίπτωση του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος, προκαλεί κυρίως αναταράξεις στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων βάζοντας στο κάδρο τόσο το γιαούρτι όσο και την φέτα.

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Ενισχύσεις ύψους 171 εκατ. ευρώ για την βιολογική κτηνοτροφία

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις