Το πρόγραμμα στηρίζει την υγιεινή διατροφή των μαθητών

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στηρίζει τη διανομή γάλακτος, φρούτων και λαχανικών σε εκατομμύρια παιδιά, από τον βρεφονηπιακό σταθμό έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ολόκληρη την ΕΕ. Εφαρμόζεται από το 2017 και η Επιτροπή έχει πλέον δρομολογήσει επανεξέταση του εν λόγω καθεστώτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Το πρόγραμμα τίθεται σε διαβούλευση έως και τις 28 Ιουλίου. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταρρυθμιστεί το σύστημα προκειμένου να προωθηθεί καλύτερα η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

Κατώτερη από την ενδεδειγμένη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατώτερη από αυτήν που καθορίζουν οι διεθνείς ή εθνικές διατροφικές συστάσεις. Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, τα οποία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά ή πρόσθετα.

Η ανθυγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την ελλιπή σωματική άσκηση, έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Γι’ αυτό η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για να ενθαρρύνει τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πρόγραμμα ΕΕ για σχολεία

unsplash

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στηρίζει τη διανομή φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων σε μαθητές, από το νηπιαγωγείο έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι χώρες της ΕΕ εγκρίνουν κατάλογο προϊόντων (σε συνεργασία με τις αρχές υγείας και διατροφής τους) για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος που είναι να υιοθετήσουν τα παιδιά υγιεινή διατροφή.

Προτεραιότητα δίνεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στο γάλα. Για μια πλούσια διατροφή και/ή για να ικανοποιηθούν ειδικές διατροφικές ανάγκες, οι χώρες της ΕΕ μπορεί επίσης να προβλέψουν τη διανομή μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών, π.χ., χυμούς και σούπες, καθώς και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και τυρί. Επιπλέον, υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις, μπορούν να συμπεριληφθούν ποτά με βάση το γάλα.

Τα προϊόντα επιλέγονται με βάση την εποχή, την ποικιλία, τη διαθεσιμότητα καθώς και τα χαρακτηριστικά τους που συνδέονται με την υγεία και το περιβάλλον. Οι χώρες της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν προϊόντα τοπικά, βιολογικά, που προέρχονται από βραχύτερες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και προϊόντα ποιότητας. Γενικά, αποφεύγονται προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, αλατιού, λιπαρών και γλυκαντικών ουσιών ή μη φυσικών ενισχυτικών γεύσης. 

Πρόγραμμα ΕΕ για σχολεία

unsplash

Πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία: Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις

Το πρόγραμμα στηρίζει εκπαιδευτικές δράσεις όπως, μαθήματα, επισκέψεις σε αγροκτήματα, σε σχολικούς κήπους, σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και μαγειρικής, θεματικές ημερίδες και παιχνίδια.

Στόχος είναι η ανανέωση της σχέσης των παιδιών με τη γεωργία και η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ενδεχομένως να καλύπτονται επίσης θέματα όπως οι τοπικές διατροφικές αλυσίδες, η βιολογική γεωργία, η βιώσιμη παραγωγή ή η σπατάλη τροφίμων. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να αφορούν εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς αυτοί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά όσον αφορά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις