Μέλι: Σε ποια ηλικία μπορείτε να το εντάξετε στην παιδική διατροφή και γιατί;
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το εισάγετε στη διατροφή του παιδιού;
Το μέλι είναι πραγματικά ένας θησαυρός για τη διατροφή, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμο για τον οργανισμό. Ωστόσο η κατανάλωσή του είναι απαγορευτική για παιδιά κάτω του έτους και δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στην παιδική διατροφή.
Πριν από αυτήν την ηλικία η κατανάλωση του μελιού αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής αλλαντίασης, ένας είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ακόμα και θάνατο.
Τι είναι η βρεφική αλλαντίαση;
Η αλλαντίαση, είναι βαριά τοξική δηλητηρίαση που προκαλείται από το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, το οποίο παράγει την πιο ισχυρή στη φύση εξωτοξίνη και ποσότητά της μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης υπάρχει και στο μέλι. Έτσι λοιπόν αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα μωρό είναι σε θέση να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού μόνο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, όπου θα έχει καταφέρει να ωριμάσει το γαστρεντερολογικό του σύστημα.
Πότε και πώς να εισάγετε το μέλι στην παιδική διατροφή
Σύμφωνα με τους ειδικούς το ιδανικό είναι να εισάγετε το μέλι στην παιδική διατροφή μετά την ηλικία τω 2 ετών. Ο καλύτερος τρόπος να το εισάγετε στη διατροφή του μωρού είναι ανακατεύοντας μία μικρή ποσότητα μελιού με γιαούρτι ή βρόμη. Μπορείτε επίσης να απλώσετε μία μικρή και πάλι ποσότητα μελιού σε ένα κομμάτι ψωμιού ή σε λίγο σέλερι.
Σε μικρές ποσότητες και μετά την ηλικία του 1-2 ετών, το μέλι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Διαβάστε επίσης: Τροφική νεοφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις