Νέα έρευνα: Η προσθήκη χυμού στη διατροφή του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία
Mια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το να δίνεις στο μωρό σου χυμό φρούτων συνδέεται με μεγαλύτερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, παχυσαρκία και τερηδόνα.
Σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής την Edwina Yeung, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Η.Π.Α., η εισαγωγή χυμού φρούτων σε βρέφη πριν από την ηλικία του ενός έτους συνδέεται με την υψηλότερη κατανάλωση στην πρώιμη/μέση παιδική ηλικία άλλων ποτών με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
“Όταν ρωτήθηκε, “Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσετε το χυμό στα παιδιά;” Συνήθως λέω “ποτέ””, είπε η Audrey Koltun, εγγεγραμμένη διαιτολόγος/διατροφολόγος που εργάζεται στο τμήμα παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen στο New Hyde Park, N.Y. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην εισάγεται 100% χυμός φρούτων στη διατροφή των βρεφών πριν από την ηλικία των 12 μηνών, αν όχι καθόλου.
Στην έρευνα, το ένα τέταρτο των μητέρων είπε ότι είχαν μυήσει στα παιδιά τους τον χυμό πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 6 μηνών, το 49% το έκανε μεταξύ 6 και 12 μηνών και το 26% μετά από 12 μήνες. Τα παιδιά που είχαν μυηθεί στον χυμό πολύ νωρίς είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πίνουν πολλούς χυμούς αργότερα στην παιδική ηλικία και 60% περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν πολλά αναψυκτικά, διαπίστωσε η ομάδα. Η ημερήσια πρόσληψη νερού έτεινε επίσης να είναι χαμηλότερη, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν πάρει χυμό νωρίς στη βρεφική ηλικία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωναν ότι τα βρέφη που λαμβάνουν χυμούς κινδυνεύουν από ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που αυξάνουν την πιθανότητα οδοντικής νόσου αλλά και την παχυσαρκία.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις