Οι σοβαρές επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους στην υγεία των νηπίων

Παιδική παχυσαρκία: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά που έχουν επιπλέον βάρος θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε μελλοντικό διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη, σε σχεδόν 1.000 παιδιά από τη Δανία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα είχαν συχνά αυξήσεις στο σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα μέχρι τη σχολική ηλικία. Είχαν επίσης υψηλότερα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους στο αίμα) από τους συνομηλίκους τους, αλλά χαμηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στην προσχολική ηλικία – πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους. Κανείς όμως δεν δείχνει με το δάχτυλο τους γονείς. Οι ειδικοί είπαν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι περίπλοκη και συχνά συνυφασμένη με κοινωνικούς παράγοντες που οι οικογένειες δεν ελέγχουν – όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτών υγιεινών τροφίμων ή ασφαλών χώρων για τα παιδιά τους να είναι σωματικά δραστήρια. “Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Θέλουν να έχουν θρεπτικά τρόφιμα”, δήλωσε η Amy Yaroch, εκτελεστική διευθύντρια του Gretchen Swanson Center for Nutrition, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ινστιτούτου στην Omaha. «Αλλά το να θέλεις το καλύτερο και να μπορείς να το προσφέρεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα», πρόσθεσε ο Yaroch, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης Holbaek, στη Δανία, παρακολούθησαν 335 παιδιά προσχολικής ηλικίας και 657 παιδιά σχολικής ηλικίας, ηλικίας 6 έως 8 ετών. Και στις δύο ηλικιακές ομάδες, περίπου το 14% ήταν υπέρβαρα, δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο για την ηλικία και το φύλο τους. (Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 85ο εκατοστημόριο θεωρείται υπέρβαρο). Κατά μέσο όρο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας που είχαν επιπλέον βάρος είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα από τους συνομηλίκους τους – ένας δείκτης ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά προς τον διαβήτη τύπου 2. Είχαν επίσης υψηλότερα τριγλυκερίδια και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL που προστατεύει την καρδιά. Και ένα χρόνο αργότερα, το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που ήταν υπέρβαρα είχε ανέλθει στο 17%.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Δρ. Christine Frithioff-Bøjsøe, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 3 Μαΐου στο περιοδικό Obesity Research & Clinical Practice. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. 

Διαβάστε επίσης:

Μήλα: Νο1 σύμμαχος για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις