Τα ανθυγιεινά συστατικά που “κρύβονται” στις παιδικές τροφές
Υπάρχουν τροφές που περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών και δεν είναι τόσο αθώες
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω και για την υγιή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η διατροφή που ακολουθούν θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να μην περιέχει τρόφιμα βλαπτικά για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών και δεν είναι τόσο αθώες. Ακολουθεί κατάλογος με τα ανθυγιεινά συστατικά που υπάρχουν στις παιδικές τροφές:
Μόλυβδος: Οι χυμοί του εμπορίου, μήλα, αχλάδια, λαχανικά, ιδίως καρότα και γλυκοπατάτες, περιέχουν συχνά ίχνη μολύβδου, ο οποίος συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη προσοχής και χαμηλότερο Δείκτη Νοημοσύνης στα παιδιά. Για να αποτραπεί η πρόληψη του μολύβδου, τα παιδιά πρέπει να τρώνε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που εμποδίζουν την απορρόφηση του.
Ζάχαρη: Εκτός από τα γλυκά ζάχαρη μπορεί να περιέχουν και τα δημητριακά, οι μπάρες δημητριακών, τα γιαουρτάκια και οι σάλτσες εμπορίου. Αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να δίνετε στα παιδιά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Κορεσμένα λιπαρά: Ανθυγιεινά συστατικά που μπορεί να περιέχονται στις παιδικές τροφές είναι και τα κορεσμένα λίπη. Εντοπίζονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα επεξεργασμένα παράγωγά του, στα βούτυρα, στα τηγανητά και στα γλυκά. Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Περιέχονται σε γλυκά, χυμούς του εμπορίου και διάφορα άλλα τρόφιμα που ούτε καν φανταζόμαστε. Συνδέονται με την εμφάνιση αλλεργιών, καρκίνου του θυρεοειδούς και της ουροδόχου κύστης.
Γλυκαντικά: Χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή τροφίμων με λιγότερες θερμίδες. Δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό.
Αλάτι: Το αλάτι βρίσκεται παντού. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αλλαντικά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του βάρους των παιδιών.
Τρανς λιπαρά: Ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγετε είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Η πρόσληψή τους αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.
Διαβάστε επίσης: Οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ημερησίως
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις