Διατροφολόγος Αφροδίτη Καρκαμπούνα: Διατροφικές οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι
Πώς να φας για να αποφύγεις την υπερφαγία και την δυσπεψία
Της Αφροδίτης Καρκαμπούνα, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και Συγγραφέα παιδικών βιβλίων
Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις , παρά να είναι ακόμη ένα διατροφικό γεγονός που θα χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η υπερφαγία ( γεύματα πλούσια σε θερμίδες , λιπαρά , ζάχαρη και αλάτι ) και υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών με συνέπεια την δυσπεψία ή οποία ορίζεται ως πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα . Για την αποφυγή της δυσπεψίας :
- Βάλτε στο πιάτο σας σαλάτα , στο ένα τέταρτο το κρέας και στο άλλο τέταρτο ένα συνοδευτικό της επιλογής σας .
- Προσέξτε την ποσότητα αλατιού που θα προσθέσετε επιπλέον στο πιάτο σας
- Αποφύγετε την πολλές και διαφορετικές τηγανιτές εκδοχές τροφίμων στο ίδιο γεύμα
- Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών .π.χ αφαίρεση της πέτσας
- Να θυμάστε να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα σας
- Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά όταν νοιώθετε χορτάτος από το κυρίως γεύμα . Το γλυκάκι μπορεί να περιμένει 2-3 ώρες
- Προτιμήστε το κρασί από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο
- Αποφύγετε να ξαπλώσετε μετά το γεύμα
Καλές γιορτές!
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις