Διατροφολόγος Αφροδίτη Καρκαμπούνα: Το αλάτι στην διατροφή μας και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Πόση είναι η συνιστάμενη ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά
Της Αφροδίτης Καρκαμπούνα, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και Συγγραφέα παιδικών βιβλίων
Το αλάτι είναι η πιο σημαντική πηγή νατρίου στην διατροφή μας , είναι γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο (NaCl). Το νάτριο είναι απαραίτητο για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι η ισορροπία των υγρών , η υγεία των νεύρων , η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η εύρυθμη μυϊκή λειτουργία.
Σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι είτε έχουν γλυκιά γεύση όπως είναι το κεικ , τα γλυκά αρτοσκευάσματα , τα δημητριακά , είτε τα αλμυρά όπως τα πατατάκια , τα κράκερς και τα έτοιμα γεύματα ( σούπες) .
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη των 5 g /ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού) για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμα μικρότερες. Τα 5 g αφορούν το συνολικό αλάτι που προστίθεται στο πιάτο και στο μαγείρεμα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ σε αλμυρές τροφές αλλά και κρυμμένο σε μη αλμυρές τροφές ) καθώς και σε αυτό που βρίσκεται φυσικά σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση , ενώ μια ήπια μείωση της κατανάλωσης αλατιού συμβάλει σημαντικά στην μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης
Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο , σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογική πίεση. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι φαίνεται να σχετίζεται από επιστημονικές μελέτες και με άλλα προβλήματα υγείας , όπως καρκίνο στο στομάχι , οστεοπόρωση και πέτρες στους νεφρούς. Για τους παραπάνω λόγους η μείωση αλατιού κατά 30% έχει τεθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2025.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις