Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης εξηγεί τους λόγους της αύξησης.

Στα 5 ευρώ αναμένεται να φτάσει φέτος την Καθαρά Δευτέρα, η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας στην Αθήνα, ανεβάζοντας το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού για τους καταναλωτές.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης σε σχέση με την επιβάρυνση που δέχονται τα αρτοποιεία τον τελευταίο χρόνο, η ανατίμηση αυτή είναι σημνατικά μικρότερη και μόλις ένα μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής του προϊόντος, μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Το μεγάλο κόστος ενέργειας και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών «καίνε» το τελευταίο 12μηνο τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επιβάρυνση από το εργατικό κόστος.

Ο κ. Σαχινίδης εξηγεί στο Foodlife πως η λαγάνα που πωλείται στους φούρνους είναι ένα φρέσκο προϊόν που παρασκευάζεται στο χέρι και όχι στη μηχανή, με τους εργαζόμενους στα αρτοποιεία να δουλεύουν ολόκληρη την Κυριακή ώστε να είναι έτοιμη και να την προμηθευτούν οι καταναλωτές ζεστή, την Καθαρά Δευτέρα.

Παρά τη μεγάλη πιέση που δέχονται ωστόσο οι επιχειρήσεις, επιλέγουν, όπως λέει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, να μην ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την τιμή καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην κατανάλωση και οι πολίτες θα δυσκολεύονταν να προμηθευτούν το παραδοσιακό έδεσμα που είναι απαραίτητο σε κάθε σαρακοστιανό τραπέζι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις