Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά
Όσο παραμένουν τα προβλήματα στον κλάδο των γαλακτοκομικών, οι νέες ανατιμήσεις μοιάζουν αναπόφευκτες
Της Ρομίνας Νικηφόρου
Η κρίση στον κλάδο των γαλακτοκομικών, λόγω του ενεργειακού κόστους και της εκτόξευσης της τιμής των ζωοτροφών που έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος, δεν έχει ακόμα κοπάσει, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για αποκλιμάκωση από το φθινόπωρο. Και όσο η υπάρχουσα κατάσταση διατηρείται, οι νέες ανατιμήσεις στο γάλα και τα τυροκομικά μοιάζουν αναπόφευκτες.
Όπως επισημαίνει στο foodlife o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Xρήστος Αποστολόπουλος οι ανατιμήσεις έως τώρα στα γαλακτοκομικά υπολογίζονται περίπου στο 20% ενώ τα προβλήματα στον κλάδο είχαν καταγραφεί πριν ακόμη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και με την αγορά να έχει ήδη συγκρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό αυξήσεων ώστε να μην μετακυληθεί μεγάλο μέρος τους στον τελικό καταναλωτή,
Οι εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου ήταν πως αμέσως μετά το καλοκαίρι οπότε και θα υπήρχε μία «κορύφωση» των αυξήσεων θα ερχόταν από το φθινόπωρο η σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι προσδοκίες αυτές ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν με τους παραγωγούς να συνεχίζουν να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, κάτι που οδηγεί άλλα ζώα τους σε υποσιτισμό και άλλα σε σφαγή.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αφενός σε ελλείψεις στην πρώτη ύλη και από την άλλη αύξηση της τιμής του γάλακτος που συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά από προϊόντα (όπως τυρί, κρέμα γάλακτος κτλ). Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τη δική τους αύξηση ενεργειακού κόστους καθώς επίσης και την άνοδο τιμών σε υλικά συσκευασίας και τα μεταφορικά.
«Εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί όπως τώρα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι αυξήσεις» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος. Εξηγεί ακόμη πως οι σημερινές ανατιμήσεις διαμορφώνονται με το γάλα να αγοράζεται έως τώρα από τους κτηνοτρόφους σε τιμές της τάξεως του 1,25- 1,30 ευρώ το λίτρο και ενώ οι παραγωγοί προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ήδη ζητούν τιμές άνω του 1,60 ευρώ το λίτρο.
Διαβάστε επίσης: Σε ποια προϊόντα του σούπερ μάρκετ μειώθηκαν περισσότερο οι προσφορές
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις