Πώς κατανέμονται ανά περιφέρεια

Συνολικά 79 προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και 36 προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης διαθέτει η Ελλάδα, αριθμό σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της διαΝΕΟσις σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας υπάρχει πλούσιο χαρτοφυλάκιο ονομασιών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως Περιφέρειες που απορροφούν χαμηλό αριθμό εισερχόμενων τουριστών, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα, παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις, τόσο ως προς την ποσότητα των προϊόντων όσο και ως προς την ποικιλία. Τίθεται έτσι το ερώτημα αν θα μπορούσαν οι εν λόγω Περιφέρειες να αξιοποιήσουν καλύτερα το πλεονέκτημα που διαθέτουν ώστε να προσελκύσουν ταξιδιώτες που αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες.

Βέβαια, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα ήταν εύκολο, καθώς, όπως είχε επισημανθεί και στην προηγούμενη μελέτη της διαΝΕΟσις (2022), λίγα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ γενικά έχουν ικανοποιητική παραγωγή, ενώ η αναγνώριση των σημάτων ΠΟΠ και ΠΓΕ από πολίτες ευρωπαϊκών χωρών συνολικά παραμένει μικρή (περίπου 16%), παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών και τμημάτων καταναλωτών.

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει τα περισσότερα ΠΟΠ προϊόντα (17 συνολικά) ενώ οι Περιφέρειες Βορείου καθώς και Νοτίου Αιγαίου, τα περισσότερα ΠΓΕ προϊόντα (από 5 η καθεμία).

Αναλυτικά:

Πηγή: διαΝΕΟσις / Επεξεργασία στοιχείων από την eAmbrosia, την κοινή βάση δεδομένων της ΕΕ για τα προϊόντα των συστημάτων ποιότητας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις