Δέκα στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής!
Το 86% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωβαρόμετρο η οποία εξετάζει την επίδραση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα 7 στους 10 ευρωπαίου ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, με το ποσοστό να φτάνει το 100% στην περίπτωση της Ελλάδας, με την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες) να ακολουθούν.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%.
Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (81%).
Η μετανάστευση, ωστόσο, απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες και αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84% και την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (78%).
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ΕΕ (46%), έναντι 66% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδό του ήδη έχει μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Την ίδια στιγμή, το 39% των ευρωπαίων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές» με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 86% για τους Έλληνες.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%). Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι, επίσης, ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως πρώτη προτεραιότητα (58%), δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και τρίτη τη δημόσια υγεία (44%).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις