Εκτοξεύονται οι λογαριασμοί ρεύματος στην Ευρώπη – Τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα και οι προβλέψεις της Ελλάδας
Ποιες χώρες έχουν μειώσει κατακόρυφα τον φόρο προστιθέμενης αξίας
Ο πληθωρισμός έχει εκτινάξει το κόστος ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη φαινομενικά ατελείωτη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Για πολλές οικογένειες αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι οι μισθοί εξατμίζονται αμέσως καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος των ειδών παντοπωλείου και των καυσίμων, οι ιδιοκτήτες αυξάνουν το ενοίκιο και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της ενεργειακής κρίσης σύντομα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση με στόχο την προστασία των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος.
Ακολουθεί μια ματιά στο τι κάνουν οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο για να βοηθήσουν.
Ιταλία
Η Ιταλία ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου ένα νέο πακέτο βοήθειας αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία των επιχειρήσεων και των οικογενειών από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την αύξηση των τιμών καταναλωτή. Πάνω από περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από τον Ιανουάριο για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής.
Η Ιταλία έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να φορολογήσει τις εταιρείες που επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και προωθεί ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών.
Ισπανία
Όπως η Ιταλία, έτσι και η Ισπανία αποφάσισε να φορολογήσει όσες εταιρείες ενέργειας επωφελούνται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσει τους πολίτες της να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η Μαδρίτη έχει ήδη μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στους λογαριασμούς ενέργειας από 21 τοις εκατό σε 10 τοις εκατό, ενώ μείωσε επίσης τον υφιστάμενο φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια από το 7 τοις εκατό σε 0,5 τοις εκατό.
Όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία επιβάλλει επί του παρόντος ένα ανώτατο όριο ενός έτους στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Γαλλία
Η Γαλλία προσφέρει επίσης μια εφάπαξ πληρωμή στους πολίτες της για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές, αν και ανέρχεται μόλις 100 ευρώ, είναι δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Ωστόσο, η χώρα έχει αναγκάσει τον κρατικό πάροχο ενέργειας EDF να περιορίσει τις αυξήσεις χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4 τοις εκατό για ένα χρόνο. Η κίνηση αναμένεται να κοστίσει 8,4 δισ. ευρώ.
Ο εγχώριος φόρος της χώρας στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (TICFE) έχει επίσης περιοριστεί από 22,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε μόνο 1 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά και 0,50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Κράτη μέλη μέτρα για ενεργειακή κρίση: Δανία
Σύμφωνα με το euronews.next, τον Ιούνιο, οι Δανοί νομοθέτες συμφώνησαν για δωρεά σε μετρητά στους ηλικιωμένους και άλλα μέτρα συνολικού ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας (417 εκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εισφοράς στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη λεγόμενη «επιταγή θερμότητας» αξίας 2 δισεκατομμυρίων κορονών Δανίας (269 εκατομμύρια ευρώ) που θα καταβληθεί σε περισσότερα από 400.000 νοικοκυριά που πλήττονται σκληρά από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.
Γερμανία
Η Γερμανία, η οποία αγωνίστηκε να περιορίσει τη μεγάλη της εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έχει δεσμευτεί να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο φυσικό αέριο από 19 τοις εκατό σε 7 τοις εκατό μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024. Ενέκρινε επίσης δύο πακέτα βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες της με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας φέτος.
Η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει εφάπαξ ενιαίο συντελεστή τιμής ενέργειας 300 ευρώ σε όλους τους φορολογούμενους, που θα τους μεταφέρεται μέσω του δελτίου μισθοδοσίας του εργοδότη τους. Οι οικογένειες που λαμβάνουν υποστήριξη παιδιού θα λάβουν επιπλέον 100 ευρώ ανά παιδί, ενώ τα άτομα με επιδόματα θα λάβουν εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ. Όσοι λαμβάνουν στεγαστική βοήθεια θα λάβουν συμπλήρωμα αξίας 270 ευρώ για άτομα που λαμβάνουν στεγαστική βοήθεια. Η χώρα προσφέρει επίσης επιδοτούμενα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο, τα γερμανικά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 500 ευρώ περισσότερα ετησίως για φυσικό αέριο λόγω μιας νέας εισφοράς -που θα επιβληθεί από τον Οκτώβριο- που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών.
Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,2% φέτος, προσφέρει στα επιλέξιμα νοικοκυριά εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 800 ευρώ. Επίσης, μειώνει τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 21 τοις εκατό σε 9 τοις εκατό και μειώνει τους δασμούς στη βενζίνη και το ντίζελ κατά 21 τοις εκατό, ένα ανώτατο όριο που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.
Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 7 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να βοηθήσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι επιδοτήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης των μηνιαίων λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προέβλεψε το λεγόμενο power pass, με τους καταναλωτές να παίρνουν έστω μια μικρή ανάσα αφού είδαν στους λογαριασμούς τους να επιστρέφεται μέρος των ποσών που είχαν πληρώσει μέχρι τον Μάιο. Όπως επισημαίνουν πηγές, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές και τα ευάλωτα νοικοκυριά ενώ δεν αποκλείεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας.
Νορβηγία
Καθώς οι τιμές της αγοράς ενέργειας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι Νορβηγοί θα πληρώσουν μόνο ένα καθορισμένο ποσό που αποφάσισε η κυβέρνηση πέρυσι. Σύμφωνα με ένα σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση το 2021, οι Νορβηγοί πληρώνουν εξ ολοκλήρου λογαριασμούς μόνο όταν οι τιμές είναι κάτω από 70 κορώνες (7 ευρώ) ανά kWh. Όταν οι λογαριασμοί ενέργειας περάσουν αυτό το όριο, η κυβέρνηση καλύπτει το 80 τοις εκατό του συνόλου.
Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί προφανώς εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και η κυβέρνηση εξετάζει άλλες επιλογές για να βοηθήσει τα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα.
Κράτη μέλη μέτρα για ενεργειακή κρίση: Βουλγαρία
Η Βουλγαρία ενέκρινε τον Μάιο ένα πακέτο 2 δισεκατομμυρίων λέβα (1 δισεκατομμύριο ευρώ) με στόχο την προστασία των εταιρειών και των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση προσφέρει επίσης έκπτωση 0,25 λέβα (0,13 ευρώ) ανά λίτρο βενζίνης, ντίζελ και υγραερίου και μεθανίου μέχρι το τέλος του έτους και καταργεί τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και το μεθάνιο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις