Έλεγχοι από το τελωνείο μέχρι το ράφι
Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών η αγορά κρεάτων. Όλο το σχέδιο για να μην σημειωθούν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
Του Δημήτρη Χριστούλια
Μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, αναμένεται να συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι τόσο από τα κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και
Προστασίας του Καταναλωτής όσο και του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι ελεγκτές έχουν βάλει στο «στόχαστρο» εδώ και αρκετές ημέρες την αγορά κρεάτων, εστιάζοντας τους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος «έχουμε ξεκινήσει ήδη ελέγχους σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, από τα τελωνεία, μέχρι τα σφαγεία και φυσικά τα σημεία λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων.
Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και να εντοπίσουμε τυχόν παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Όσοι τολμήσουν να παραβούν τον νόμο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα».
Σημαντικό ρόλο στους ελέγχους που θα γίνουν στην αγορά των κρεάτων θα διαδραματίσουν οι ελεγκτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Στόχος είναι να εντοπισθούν εάν αρνιά και κατσίκια που εισάγονται, για παράδειγμα, από χώρες των Βαλκανίων πωλούνται ως ελληνικά.
Οι έλεγχοι όμως δεν θα εστιασθούν μόνο στα αμνοερίφια καθώς μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στις τιμές των προϊόντων, μέσα από τον έλεγχο στα επιτρεπόμενα περιθώρια κέρδη, τόσο για αυτά που βρίσκονται μέσα στο «καλάθι του Πάσχα» όσο και για αυτά που βρίσκονται εκτός «καλαθιού». Μια ακόμη πληγή που θα προσπαθήσουν οι ελεγκτές να περιορίσουν είναι αυτή του παράνομου εμπορίου με την διάθεση απομιμητικών προϊόντων, εστιάζοντας και στους τουριστικούς πασχαλινούς προορισμούς που αυτές τις ημέρες θα επισκεφθούν χιλιάδες επισκέπτες.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις