Αντιπροσωπεύουν το 6,8% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Στην βασικά πεντάδα του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece βρίσκεται ο κλάδος της αγροδιατροφής, με τις agro-startup να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της «έξυπνης γεωργίας». Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το FoodLife, οι startup που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 6,8% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη και ειδικά μετά την πανδημική κρίση, που όπως φαίνεται επέβαλε την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και του οικοσυστήματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Ο αγροδιατροφικός κλάδος βρίσκεται υψηλά στη λίστα παρουσιάζοντας μια δυναμική».

Στο τρέχον ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον και την κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση, ο ελληνικός αγροτικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ωστόσο υπάρχουν δύο σημαντικοί περιορισμοί, αφενός η πολύ μικρή κλίμακα των περισσότερων μονάδων παραγωγής, και αφετέρου οι χαμηλές τεχνολογικές γνώσεις της πλειονότητας των παραγωγών. Στη κατεύθυνση αυτή, το οικοσύστημα των agro-startup, μπορεί να είναι ακόμη μικρό αλλά είναι ιδιαίτερα εξωστρεφές. «Οι ελληνικές agro-startup αρχίζουν να φέρνουν πλέον απτά αποτελέσματα μέσω της παροχής εύχρηστων τεχνολογικών λύσεων, προσφέροντας νέα καινοτόμα προϊόντα και βελτιώνοντας την παραγωγική διαδικασία» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Έφτασε τις 700 επιχειρήσεις

Τις 717 έχουν φτάσει οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση με σκοπό να αποτελέσει την κύρια, ηλεκτρονική πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, μετρώντας περίπου τρία χρόνια λειτουργίας. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate απασχολούν περισσότερους από 6.700 εργαζομένους, ενώ ο πιο δημοφιλής τομέας δραστηριοποίησης είναι οι βιοεπιστήμες (life sciences) με ποσοστό 14,1%, ακολουθεί ο κλάδος του τουρισμού και των υπηρεσιών φιλοξενίας με 8,4%, στη τρίτη θέση βρίσκονται τόσο ο τομέας του περιβάλλοντος και της ενέργειας με ποσοστό 7,9%, όσο και ο τομέας της διαφήμισης και του marketing με το ίδιο ποσοστό. Υψηλά στη λίστα βρίσκεται ο αγροδιατροφικός κλάδος με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα να αγγίζουν το 7%, έπεται τομέας ανάλυσης δεδομένων και μεγάλων δεδομένων (data analytics-Big Data) με 6,6% και το λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο με ποσοστό 5,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, νεοφυείς εταιρείες αγροτεχνολογίας που έχουν παρουσία και έδρα στη χώρα μας, προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, φιλοδοξώντας να «εξαγάγουν» την τεχνολογία τους ακόμη και σε χώρες του εξωτερικού. Σχετικά με την χαρτογράφηση των startup και με βάση τα στοιχεία του Elevate, φαίνεται ότι βασική πρωταγωνίστρια είναι η Αττική με ποσοστό 46,81% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 19,15%.Ωστόσο, υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες δεν εμφανίζονται καθόλου εγγεγραμμένες startup, όπως είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Ήπειρος αλλά και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις